13:02, 25.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

UNFPA: Premijera predstave “Polomljeno rebro” povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženamaPovodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u okviru projekta UNFPA “prevencija i eliminacija rodno-zasnovanog nasilja, kroz saradnju sa verskim organizacijama”  dramski umetnici Tamara Tomanović i Janko Cekić izveli su predstavu “Polomljeno rebro”, postavljenu sa ciljem da se problem nasilja nad ženama,posebno u periodu izolacije aktuelizuje i prevenira.

unfpa-premijera-predstave-polomljeno-rebro-povodom-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama

un.org

Predstava u formi filma, večeras u 20h biće premijerno prikazana na Jutjub kanalu na sledećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=Qpfz_cf_fbQ&ab_channel=StopRZN

Predstava „Polomljeno rebro“ govori o suštastvenom nepoznavanju ljubavi i besramnom poistovećivanju njene vilinske nežnosti sa bestijalnom demonstracijom sile jačeg nad slabijim, o ubijanju mužastvenosti u muškarcu, i o svetačkoj trpeljivost žene koja veruje da će ljubav promeniti nasilnika, sve dok ne donose najvažniju odluku i u najvažnijem trenutku, osokoljena molitvom i uverenjem da je čuva legion arhangelske vojske, jednim pozivom stavlja tačku na svoj dotadašnji život. 

Odlukom da zatraži pomoć, „lomi ruku“ koja je njoj polomila rebro. Koja je polomila nju –rebro. Koja je polomila njega samog. Ona prijavljuje nasilje, što je jedini, pravi i zdrav izbor.

Iz UNFPA pozivaju publiku da pogledaju ovo scensko delo, osmišljeno tako da se u ljudima probudi svest o tome da se apsolutno svaka žena moze naći u ulozi žrtve, da to nije sramno, da su institucije ali i svaki pripadnik društva u obavezi da reaguju.


Tagovi: UNAktivizamNasilje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije