UNS i DNKiM: KFOR i EULEX policija da zaštite novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuje napad na ekipu televizije „Klan Kosovo“ koji se dogodio juče u Zubinom Potoku.
Image

Direktor televizije „Klan Kosovo“ Adriatik Keljmendi rekao je za sajt UNS-a da je grupa maskiranih osoba u selu Zupče kamenjem gađala vozilo u kojem su bili članovi televizijske ekipe. Kada je, kako kaže, veliki kamen pogodio prozor, povređeni su novinarka koja je bila na mestu suvozača i vozač.

„Novinarka, novinar, snimatelj i vozač izveštavali su iz sela Zupče, u blizini Zubinog Potoka. U povratku su na putu kojim su došli primetili grupu ljudi sa maskama koja ih je čekala. Kad su prošli blizu grupe, pogođeni su kamenjem. Veliki kamen je pogodio prozor koji je pukao i tako povredio novinarku i vozača, dok novinar i snimatelj koji su sedeli pozadi nisu povređeni“, rekao je Keljmendi.

U pitanju su, kako kaže Keljmendi, lakše povrede.

Povređena novinarka i vozač su napad juče prijavili policiji.

UNS i DNKiM traže od KFOR-a i EULEX policije da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i da je neophodno da se medijskim radnicima na Kosovu osigura bezbedno radno okruženje.

UNS i DNKiM ističu da je u kriznim situacijama posebno potrebno da do građana stižu tačne informacije i da je osnovni uslov za to da se novinarima i medijskim radnicima osigura bezbedan rad.

UNS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.