UNS i DNKiM: Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine da menja odnos prema medijima

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) poziva specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava ...
Image

UNS i DNKiM podseća da je poslednjih meseci Miroslav Lajčak nekoliko puta boravio u Prištini gde se sastajao sa najvišim kosovskim zvaničnicima, a da o tome, kao i njegovom planu boravka, mediji nisu zvanično obaveštavani od strane EU niti samog specijalnog predstavnika.

Kao i prethodnih nekoliko puta, i tokom jučerašnje posete Miroslava Lajčaka Prištini novinari su očekivali njegovu izjavu nakon susreta sa Vjosom Osmani, ali je nisu dobili. Izjavu je dao dva sata kasnije nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, kada su mnogi novinari i snimatelji otišli.

UNS i DNKiM ističu da su mediji o boravku Miroslava Lajčaka nezvanično informisani od strane pojedinih medija ili nekoliko sati ranije od predstavnika kosovskih institucija. Poseban problem za medijske radnike na terenu, novinare i snimatelje je što satima čekaju kraj sastanka da bi dobili izjavu od Lajčaka, ne znajući da li će se on uopšte obraćati medijima.

Za razliku od EU i Lajčaka koji uopšte i ne pozivaju novinare da prate njegove aktivnosti, kosovski zvaničnici u svojim pozivima jasno navode satnicu susreta i napomenu da je dozvoljeno samo snimanje početka sastanka.

UNS i DNKiM smatraju da je nedopustivo da se novinari satima smrzavaju ispred vlade ili predsedništva u Prištini ne znajući da li će im se neko nakon sastanka uopšte obratiti.

UNS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.