UNS i DNKiM: Svetlani Vukmirović i ostalim novinarima obezbediti nesmetan rad na KiM

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuje današnju i jučerašnju zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju novinarki RTS-a i ...
Image

Vukmirović kaže za sajt UNS-a da joj ni danas ni juče nakon oko pola sata čekanja nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju i pripremi redovnu epizodu emisije „Pravo na sutra“.

„Policajac na administrativnom prelazu mi je danas pokazao pravac i rekao 'Izađite iz 'zemlje''', rekla je Vukmirović.

Vukmirović je i juče posle pola sata čekanja rečeno da ne može da uđe na KiM „zbog situacije“. Rekli su da ostali članovi mogu ući, ali da njoj nije dozvoljeno.

„Poručili su mi 'Evo, možemo da zaustavimo autobus da se Vi vratite za Beograd, a drugi mogu da uđu'. Tada sam objasnila da smo ekipa i da ne mogu da rade bez mene“, rekla je Vukmirović.

Vukmirović u više navrata nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju. Poslednji put joj je zabranjeno prošle godine, kada je njoj i ekipi emisije „Pravo na sutra“, posle četiri dana čekanja, rečeno da ne mogu da uđu, uz obrazloženje da dolazak nisu najavili 72 sata ranije, preko oficira za vezu Dejana Pavićevića.

„U prethodne četiri godine dešavalo se više puta da me zaustavljaju i da čekam nekad i sat da me puste. Uvek zovu Prištinu kada ulazim i kad izlazim. Iako su prošle godine kada smo četiri dana čekali reagovali svi – UNS, NUNS i Evropska unija, i dalje kada se pojavim mora da se zove Priština“, kaže Vukmirović.

Vukmirović sa ekipom RTS-a svakog meseca odlazi na Kosovo i Metohiju kako bi pripremila emisiju „Pravo na sutra“ o životu Srba na KiM.

UNS će se obratiti Međunarodnoj (IFJ) i Evropskoj federaciji novinara (EFJ), kao i OEBS-u, UNMIK-u i EULEKS-u zbog ovog teškog kršenja slobode medija.

UNS i DNKiM podsećaju da je Kosovo i Metohija teritorija sa najviše nekažnjenih i neistraženih ubistava i otmica novinara u Evropi, za šta odgovornost snose ne samo kosovske institucije, već pre svega međunarodna zajednica koja je dužna da obezbedi nesmetano kretanje novinara.

UNS i DNKiM dodaje da je uvek, a posebno u kriznim situacijama, neophodno obezbediti tačne informacije koje se mogu prikupiti samo na terenu, za šta neophodan preduslov nesmetan rad novinara.

UNS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.