UNS: Neistinite informacije o martovskim nemirima i dalje na sajtu RTK2

Izmenjena informacija o Martovskom pogromu sa netačnom interpretacijom događaja, još uvek nije uklonjena sa sajta Radio-televizije Kosova na srpskom jeziku.
Image
Foto: UNS

Iako se od ove vesti ogradilo više od 50 novinara i medijskih radnika redakcije RTK na srpskom, tražeći da se ukloni sa sajta, ona je još uvek dostupna.

Podsetimo, na sajtu Radio-televizije Kosova (RTK) na srpskom jeziku je pre tri dana, na 20. godišnjicu od Martovskog pogroma, objavljena vest sa netačnim i neistinitim informacijama.

Javni servis RTK ponovio je lažnu vest od pre 20 godina da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar „dok su bežali od grupe srpskih mladića“. Upravo ova rečenica bila je okidač za izbijanje nasilja u kom je ubijeno 19 ljudi i uništeno 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a proterano oko 4.000 Srba.

Nakon što je Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu reagovalo, sajt Radio televizije Kosova je promenio vest naglašavajući da je „korigovana nakon prethodne nenamerne tehničke novinarske greške, zbog čega se izvinjavaju“. Međutim, iako je izbačena formulacija da su se albanska deca utopila „dok su bežala od grupe srpskih mladića“, u izmenjenoj informaciji je izostavljeno da je nasilje 17. marta 2004. godine bilo usmereno protiv Srba.

Uništavanje hramova i imovine Srpske pravoslavne crkve u vesti je opisano kao „događaj praćen paljenjem pravoslavnih verskih objekata i kuća na Kosovu“.

Dok se u vesti ni na koji način ne pominju Srbi, u njoj se ističe da je „sa druge strane uništena imovina i stotine privatnih objekata Albanaca“.

Ova lažna vest je u istoj formi i na sajtu na albanskom jeziku.

UNS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.