Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

UNS: Pretnje i napadi na novinare udvostručeni u odnosu na 2021.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštava da je broj pretnji, pritisaka i napada na novinare tokom prošle godine udvostručen u odnosu na 2021. godinu.
Image

„Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiće po gotovo dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada u odnosu na period između 3. maja 2021. i 3. maja 2022. godine, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi u ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića kojom je bivši predsednik Opštine Grocka osuđen na pet godina zatvora“, navodi se u proglasu UNS-a povodom Svetskog dana slobode medija.

U godini iza nas UNS je evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada, što je, dodaje se, gotovo dvostruko više nego u 2021. godini, kada su u UNS-ovoj bazi zabeležena 74 slučaja. 

„Najučestaliji pokušaj gušenja slobode medija bile su pretnje koje su novinari dobijali preko društvenih mreža“, navodi se u saopštenju.

Preko interneta je zabeležena i najozbiljnija pretnja „salvom metaka“ koja je upućena čitavoj redakciji dnevnog lista „Danas“, podsećaju iz UNS-a.

„Zbog pretnji preko društvenih mreža novinar Marko Vidojković je napustio zemlju, a svetsko udruženje pisaca PEN intrnešnel omogućilo je da on i njegova porodica budu preseljeni na bezbednu lokaciju“, takođe podsećaju.

U saopštenju se ukazuje da su novinari su pretnje dobijali i preko telefona, a u godini iza nas, navode, prvi put je preteći poziv „nestao“ iz evidencije. U pitanju je poziv u kome je nepoznata osoba pretila uredniku „Drvotehnike“ Dragojlu Blagojeviću za koji je Treće osnovno javno tužilaštvo tvrdilo da ga nije bilo, da bi nakon intervencije medijske zajednice Više javno tužilaštvo potvrdilo da je taj poziv ipak postojao.

Represija nad novinarima uzela je maha u lokalnim sredinama, navode iz UNS-a, a to je, dodaju, najbolje pokazao slučaj pretnji redakciji OK radija iz Vranja i vlasnici ove medijske kuće Oliveri Vladković, zbog kojih je biznismen Dejan Nikolić Kantar prvostepeno osuđen na 14 meseci zatvora.

Osim pretnji navodi se dalje, u UNS-ovoj bazi evidentirani su i brojni pritisci na novinare koji su uglavnom dolazili od predstavnika političkih partija, a u najvećoj meri od članova vladajuće stranke.

„Ako se na sve to doda nedovoljno efikasno reagovanje nadležnih organa na ugrožavanje bezbednosti novinara i loš ekonomski položaj medijskih radnika, jasno je zašto i ovog 3. maja moramo reći da je teško biti novinar u Srbiji“, kažu u UNS-u.

U načelu dobra ideja projektnog sufinansiranja u lokalnim samoupravama i ovog Svetskog dana slobode medija ostaje obesmišljena, ocenjuju.

„Umesto da bude vid značajne finansijske podrške u radu medija, sufinansiranje medijskih projekata u opštinama i gradovima postalo je sredstvo nedvosmislenog političkog uticaja na novinare“, naglašava se u saopštenju.

Medijima koji su u lošoj finansijskoj situaciji štetu su nanosile i SLAP tužbe, kojima su moćnici od malih medija tražili nerealne odštete.

„Ovaj Svetski dan slobode medija obeležavamo iščekujući pravosnažnu presudu za ubistvo vlasnika i urednika 'Dnevnog telegrafa' i 'Evropljanina' Slavka Ćuruvije. Petočlano veće Apelacionog suda dalo je završne reči, a od ishoda suđenja koje traje gotovo devet godina zavisi da li će biti prekinut lanac nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji“, smatraju u UNS-u.

Ocenili su kao obeshrabrujuće to što ni posle više od 20 godina, nije podignuta optužnica protiv ubica dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića kao što ni posle skoro 30 godina od navodnog samoubistva, nema informacija o okolnostima smrti novinarke Duge Dade Vujasinović.

„Međunarodna federacija novinara (IFJ) je 3. juna, na predlog UNS-a, usvojila Rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi bili  kažnjeni nalogodavci i ubice jagodinskog novinara. Tužilaštvo još uvek nije odlučilo hoće li preuzeti nadležnost u istrazi ubistva Milana Pantića.“

Ipak, u godini između dva Svetska dana slobode medija doneta je i zadovoljavajuća prvostepena presuda zbog ugrožavanja bezbednosti novinara, navode.

„U ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković prvostepeno su osuđeni na ukupno 17 godina zatvora.“

Osvrnuli se se i na onemogućavanje novinarskog rada na KiM, koje je, dodaju, još jedan vid gušenja slobode medija.

„Dok je Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, srpskim novinarima je u godini iza nas zabranjivan ulazak na KiM. Zato se nameće pitanje – Da li je to nagrada za vraćanje srpskih novinara sa granice“, upitali su iz UNS-a, istovremeno ukazujući da su organizatori konferencija za novinare i sastanaka zvaničnika više puta građanima na KiM uskraćivali prevod na srpski jezik.

Zatražili su da nadležni organi efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju medije i javnost.

Traže i da se izmeni Krivični zakonik tako da više oblika napada na novinare bude obuhvaćeno krivičnom odgovornošću.

Zahtevaju da Tužilaštvo za organizovani kriminal, u skladu sa Rezolucijom koju je na predlog UNS-a donela Međunarodna federacija, preuzme slučaj Milana Pantića, ali i da što pre bude podignuta optužnica za ubistvo novinara Milana Pantića i budu rasvetljene okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović, kao i da se kazne nalogodavci i izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije.

Pozvali da se zakonima propiše bolja zaštita od SLAP tužbi, potom da se obezbedi efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nosilaca javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika i da se javni novac pravedno raspodeljuje kako bi se očuvao medijski pluralizam i omogućilo kvalitetno informisanje građana;

UNS je zatražio i da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu i Metohiji hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine i da u toj komisiji budu i predstavnici novinarskih udruženja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.