19:53 | 16.07.2021 Izvor: Beta, N1

UNS: U prvih šest meseci ove godine rešen samo jedan slučaj ugrožavanja novinaraPrema podacima Republičkog javnog tužilaštva, od početka ove godine do 30. juna, evidentirano je 46 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara. Samo jedan slučaj je rešen, a 14 prijava je odbačeno.

uns-u-prvih-sest-meseci-resen-samo-jedan-slucaj-ugrozavanja-novinara

UNS

Predstavnik Udruženja novinara Srbije, Slobodan Radičević, rekao je da su te prijave odbačene, jer je ustanovljeno da „nema elemenata krivičnog dela“.

„Zakon ih (te slučajeve) ne prepoznaje kao krivično delo. Sve vreme i kolege i ja podvlačimo da se mora dopuniti Krivični zakonik tako da obuhvati i situacije koje predstavljaju realnu opasnost po bezbednost novinara, a sada nisu zakonom propisane“, rekao je on.

Radičević je rekao da se predlog zakonskih izmena koji radi „tim advokatskih stručnjaka“, nalazi u „fazi analize“.

„Insistira se da izmene Krivičnog zakonika, kada je reč o bezbednosti novinara, treba da budu urađene po ubrzanom postupku, kako bi u što kraćem roku otišle na javnu raspravu. Kada bi te izmene, u formi konačnog zakonskog predloga, mogle da se nađu u Skupštini, teško je reći, ali smatram da je moguće očekivati do kraja godine“, smatra on.

Radičević je rekao da je bitan i podatak predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, Verana Matića, da je putem SOS telefona registrovano oko 100 poziva novinara i medijskih radnika, od čega 80 prijava iz lokalnih medija.

„U svim pozivima bilo je elemenata ugrožavanja bezbednosti novinara. Takođe, primetan je i pad broja prijava u poslednjih mesec dana. Da li je tu reč o efikasnom učinku državnih organa, slučajnosti ili nečem trećem, prerano je za zaključivanje“, rekao je on.
Tagovi: PravosuđeUNSRegion i svetNovinari

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije