12:16 | 01.04.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Uprava carina: Rekordna zaplena zlataNa kontrolnom punktu Merdare, srpski carinici zaplenili su preko 11,6 kilograma zlatnog nakita vrednog oko 44 miliona dinara, sakrivenog u specijalno prepravljenom podu jednog automobila koji je pristigao iz pravca Kosova i Metohije, saopšteno je iz Uprave carina.

uprava-carina-rekordna-zaplena-zlata

Foto: Uprava carina

Prekršaj je otkriven 29. marta kada je oko 14 časova iz pravca Kosova i Metohije pristigao automobil ''škoda kodijak” podgoričkih registarskih oznaka.

“Dvojica putnika, 39-godišnji vozač i njegov nešto mlađi suvozač, obojica crnogorski državljani albanskog porekla, rekli su da nemaju ništa za prijavljivanje.  Bez obzira na to, automobil je pregledan mobilnim skenerom, kada su analizom slike uočene nepravilnosti u podu i ispod rukohvata između prednjih sedišta. Detaljan pregled je potvrdio da skener ne greši, jer je iz specijalno pregrađenih šupljina u podu i ispod naslona za ruke izvađeno 11.625 grama zlatnog nakita”, navodi se u saopštenju. 

Kako se dodaje, vrednost ogrlica, lančića, narukvica, prstenja, privezaka od belog i žutog zlata, kao i 10 većih i manjih zlatnika ''Franc Jozef'', procenjena je na oko 374.000 evra, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 44 miliona dinara. 

Pored zlata, zaplenjen je i automobil budući da je namenski prepravljan za potrebe krijumčarenja, stoji u saopštenju.

Iz Uprave carina podsećaju da je tokom 2021. godine zaplenjeno ukupno 11,5 kilograma zlata, a da je najveća pojedinačna zaplena zabeležena početkom decembra na Gradini kada su ispod jastuka u kabini jednog kamiona otkrivene zlatne pločice teške 4,5 kilograma.
Tagovi: Uprava CarinaMerdareKrijumčarenje

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije