16:31, 15.10.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Uređenje katastra i naplata poreza - samo neki od problema opština na severu KosovaUređenje katastra, izdavanje građevinskih dozvola, naplata poreza i unutrašnja revizija - samo su neki od problema koji su zajednički za sve četiri opštine na severu Kosova, zaključci su konferencije “Promocija uloge Nacionalne Kancelarije revizije na Kosovu“, koja je održana danas u prostorijama IBC-M u severnom delu Mitrovice.

uredenje-katastra-i-naplata-poreza-samo-neki-od-problema-opstina-na-severu-kosova

Radio Kontakt Plus

Konferencija je imala za cilj da infomiše građane u vezi objavljenih izveštaja revizije četiri opštine na severu Kosova, kao i da ih upozna sa radom Nacionalne kancelarije revizije na Kosovu i saradnjom sa pomenutim opštinama.

Glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, kazala je da sem što utiče na transparentnost rada lokalnih samouprava, saradnja sa kancelarijom revizora je jako bitna zato što je to način da se unapredi rad opština i omogući efikasnije upravljanje javnim novcem.

“Kada je u pitanju implementacija novih zakona, ona zbog političkih neslaganja jednostavno nije zaživela na severu Kosova. Često ove četiri opštine bivaju negativno ocenjene zato što nisu ostvarile određene rezultate na određenim poljima. U redu je da se u revizorskom izveštaju navede nedostatak, ali isto tako se mora detaljno objasniti zbog čega je do tog nedostatka i došlo”, poručila je Hodžić.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, kazao je da je na rad te opštine prošle godine upućeno šest primedbi od strane revizora.

“Mi smo od tog broja, uspeli da ispravimo tri greške u radu. U saradnji sa revizorom radimo na ispravljanju i ostalih grešaka. Jedan od najvećih problema je to što je sever Kosova specifičan - nije uređen katastar, samim tim ni imovina, pa ne može da se izvrši ni naplata prihoda odnosno poreza. Drugi problem je unutrašnja ravizija i mi to stvarno ne znamo kako da rešimo”, dodao je Vulović.

Foto: Radio Kontakt Plus

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, kazao je da od 2017. godine lokalnu samoupravu sa njim na čelu muče brojni problemi.

“Nakon lokalnih izbora 2017. godine, postojali su ugovori koje je bivše rukovodstvo dodelilo nekim zaposlenima. Tada smo nasledili dug, koji danas iznosi 4,5 miliona evra i koji je opštini naplaćen od strane izvršitelja, pa smo bili prinuđeni da se obratimo nadležnom tužilaštvu. Prošle godine nam je stiglo pet primedbi od strane revizora, što je najmanje za neku opštinu od kako se rade revizije na teritoriji Kosova. Mi se trudimo da rad opštine podignemo na još viši nivo”, dodao je Todić.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković, kazao je da je prošle godine toj opštini od strane revizora stiglo sedam primedbi.

“Mi se trudimo da otklonimo sve nedostatke, kao i da u potpunosti poštujemo zakonsku regulativu. Porez, građevinske dozvole, katastar, unutrašnji revizor - to su samo neki od problema koji su zajednički za sve četiri opštine”, zaključio je Janković.

Organizator konferencije je NVO “Centar za zastupanje demokratske kulture" (ACDC).

Projekat "Promocija uloge Nacionalne kancelarije revizije na Kosovu" podržan je od strane ambasade Holandije na Kosovu, kroz program Matra, a sprovode ga BIRN i ACDC.


Tagovi: Adrijana HodžićSever KosovaVučina JankovićSrđan VulovićZoran Todić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije