Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Uskrs - najveći hrišćanski praznik, Hristovo vaskrsnuće. 
Image

Biskup Đerđi: Molimo se za pomirenje između Albanaca i Srba

Biskup Dod Đerđi na svečanoj Uskršnjoj misi, održanoj u Sabornom hramu Svete Majke Tereze u Prištini, pozvao je na molitvu za mir i pomirenje između Albanaca i Srba.

„Ne oklevajte da se ove noći pomolimo Bogu našem za sve narode, za sve ljude, pa i za one koji drugačije veruju i koji će slaviti Bajram i za one koji će Vaskrs slaviti kasnije koji su pravoslavni i koji se klanjaju Hristu. Pridružimo se molitvi Bogu Tvorcu za mir među nama, za mir u našoj zemlji, za mir i pomirenje među narodima, da bi se podstakao dijalog između Kosova i Srbije i pomirenje između Albanaca i Srba, da svi ujedinjeni možemo da gradimo bolju budućnost za sve, jer zemlja ne pripada samo nama, niti budućnost pripada samo nama, pripada svoj deci Božjoj“, poručio je biskup Đerđi.

Patrijarh Porfirije: Da radost Vaskrsa ispuni dušu i srce svakog hrišćanina

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije čestitao je svim vernicima koji danas slave praznik Vaskrsenja Hristovog.
Čestitao je praznik Papi rimskom Franji, Arhiepiskopu kenterberijskom Justinu Velbiju, Apostolskom nunciju nadbiskupu nadbiskup Santu Ganđemiju, Nadbiskupu beogradskom i predsedniku Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija Ladislavu Nemet, Nadbiskupskom koadjutoru zagrebačkom i predsedniku Hrvatske biskupske konferencije Draženu Kutleši, Nadbiskupu ljubljanskom Stanislavu Zoreu, biskupima i velikodostojnicima crkava reformacije i svoj braći i sestrama koji danas slave “Praznik nad praznicima”.

Patrijarh je u vaskršnjoj čestitki poželeo da “radost nastupajućeg Vaskrsa ispuni dušu i srce svakog hrišćanina”, saopšteno je iz SPC.

“Kako svedoči Sveti jevanđelist Luka, apostoli Luka i Kleopa ushićeno hitaju za Jerusalim kako bi podelili sa jedanaestoricom i drugim učenicima Hristovim ono što doživeše na putu za Emaus. U Jerusalimu ih dočekuju ništa manje ushićeni oni koji zbog straha od Judejaca (Jn 20,19) behu na skriovitim mestima, sa rečima zaista ustade Gospod, i javi se Simonu (Lk 2,34)”, navodi se u čestitki.

Patrijarh Porfirije dalje poručuje: “Šta preostaje nama, deci ovog veka, osim da sa istim oduševljenjem svedočimo ono što posvedočiše apostoli, a posle njih sva hrišćanska pokolenja: Gospod naš Isus Hristos vaskrse iz mrtvih radi nas i radi našega spasenja”. 

“Neka radost nastupajućeg Vaskrsa ispuni dušu i srce svakog hrišćanina i da širom prolećem okupane Božje tvorevine gromko odjeknu reči prazničnog pozdrava: Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”, poručio je Patrijarh.

Osmani: Praznici nas podsećaju da snaga nade, vere i ljubavi, uvek pobeđuje najveće izazove

Kosovska predsednica, Vjoša Osmani, čestitala je Uskrs svim vernicima koji danas slave.

Praznici poput Vaskrsa nas podsećaju da snaga nade, vere i ljubavi, uvek pobeđuje najveće izazove, navela je Osmanijeva.

“Vaskrs je manifestacija naših zajedničkih ljudskih vrednosti, podrške, humanizma i solidarnosti, koju naš narod nastavlja da neguje u kontinuitetu”, dodala je. 

“Želim da današnji Vaskrs bude ispunjen slavljem i radošću, a vaši domovi blagostanjem”, poručila je kosovska predsednica.

Kurti: Više nego ikad potrebno nam je poverenje, razumevanje i međusobno poštovanje

I kosovski premijer, Aljbin Kurti, uputio je vernicima čestitku povodom Uskrsa. 

“Više nego ikad potrebno nam je poverenje, razumevanje i međusobno poštovanje, kako bismo strpljenjem savladali sve prepreke i sa radošću slavili dostignuća. Podsetimo jedni druge da sa više odlučnosti i lojalnosti, ohrabreni nadom i zaštićeni odanošću, zajedno gradimo društvo razumevanja i solidarnosti. Nadahnimo se radošću koja dolazi posle velike žrtve, radošću vaskrsenja, rečju Vaskrsa za više odgovornosti i jedinstv”, naveo je Kurti.

Dodaje da se ovaj praznik dobrote i istinske bliskosti ogleda i u brizi za bližnje.

“Pokažimo solidarnost i spremnost da pomognemo drugima”, stoji u čestitki Aljbina Kurtija.

Šubarić: Vaskrs prilika da iskažemo istinsko poštovanje prema svima poštujući različitosti vera i nacija

Predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić, uputila je čestitku svim vernicima koji danas proslavljaju dan Hristovog vaskrsenja po gregorijanskom kalendaru.

„U ime rukovodstva opštine Gračanica i u svoje lično ime svim katoličkim vernicima čestitam Vaskrs uz želju da ovaj veliki hrišćanski praznik proslave u zdravlju, miru i u krugu svoje porodice i komšija. Opština Gračanica jednako je posvećena razvoju i napretku svih verskih zajednica na teritoriji naše lokalne samouprave i Vaskrs je prilika da iskažemo istinsko poštovanje prema svima poštujući različitosti vera i nacija. Hršćanske vrednosti nas obavezuju da širimo i negujemo toleranciju, praštanje i jedinstvo. Neka je srećan Vaskrs svim vernicima katoličke veroispovesti“, navela je Šubarić u čestitki.

Radio Kontakt Plus čestita Uskrs svima koji slave po gregorijanskom kalendaru. 

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.