Uspenje Presvete Bogorodice obeleženo u manastiru Sokolica

Uspenje Presvete Bogorodice, poznatije kao Velika Gospojina obeležava se i ove godine u više pravoslavnih hramova širom Kosova. Centar okupljanja pravoslavnih vernika sa severa Kosova, ...
Image

Praznik se i ove godine proslavlja u prisustvu većeg broja vernika.

Gužve su uočene na putu ka manastiru, te se kolona parkiranih vozila kreće i do jednog kilometra. Kosovska policija je angažovana na regulisanju saobraćaja.

Velika Gospojina se ove godine obeležava bez dugogodišnje igumanije Mati Makarije koja je pred sam praznik preminula. Ovog jutra služio se pomen njoj.

Manastir Sokolica sagrađen je između 14. i 15. veka i kulturno-istorijsko dobro je od posebnog značaja. Iako ne postoje tačni podaci ko je bio ktitor manastira, pretpostavlja se da je to bio velmoža po imenu Musa, koji je bio oženjen jednom od sestara srpskog cara Lazara.

Sam naziv Sokolica potiče od sokolova kojih je bilo mnogo više nego danas u šumi oko manastira. Brdo na kome se nalazi manastir Sokolica je u narodu poznato kao Brdo sokolova.

U manastiru se čuva jedinstven primer umetnosti i duhovnosti za pravoslavne hrišćane – mermerni kip Bogorodice i malog Hrista, a već vekovima postoji snažno predanje i zapisi o isceliteljskim moćima ove majke Bogorodice sa malim Hristom u naručju.

Kip Presvete Bogorodice bio je jedan od najzapaženijih umetničko-istorijskih artefakta pravoslavlja na izložbi „Vizantija – snaga i moć“ održanoj u Metropolitenu, u Njujorku, pre nekoliko godina.

Upravo za Veliku Gospojinu, manastir je stecište lokalnog stanovništva i poklonika širom regiona koji dolaze da se poklone kipu.

Uspenje Presvete Bogorodice obeležava se u mnogim pravoslavnim svetinjama širom Srbije i sveta.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.