21:27 | 07.08.2022 Izvor: Radio Goraždevac

Uspenje Svete Ane proslavljeno u Velikoj HočiSrpska pravoslavna crkva danas obeležava Uspenje Svete Ane, zaštitnice majki, trudnica i brakova. U Velikoj Hoči je služena liturgija u crkvi Svete Ane u prisustvu stotinak vernika iz Hoče i Orahovca.
 

uspenje-svete-ane-proslavljeno-u-velikoj-hoci

Foto: Radio Goraždevac

Liturgiju su služili dugogodišnji paroh koji je odnedavno u penziji, otac Milenko Dragićević, sadašnji paroh Milan Stojković, kao i sveštenik Milan Stanojević.

Otac Milan Stojković u besedi nije krio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja vernika i izrazio je želju da se narod što češće okuplja na liturgiji u velikom broju.

„Danas slavimo jednu divnu svetiteljku - Svetu Anu. Prepodobni Joakim i Ana dugo nisu imali dece, a u jevrejskom svetu to je smatrano za jednu od najvećih kazni, jer se smatralo da su grešni i nedostojni. Međutim, Gospod koji zna naša srca, naše tajne, uslišio je njihove molitve i podario im dete, i to kakvo dete, Božiju majku koja je rodila kasnije Gospoda našeg Isusa Hrista. Gospod će uvek ispuniti molbu našu ako je ona na korist duše naše i na spasenje", kazao je otac Milan Stojković. 

"Zato nemoj nikada da sumnjamo u volju Božiju, jer čim nas je doveo na ovaj svet, znači da on ne sumnja u nas... Ljubimo Boga svojega kao samoga sebe i ljubimo bližnje svoje kao samoga sebe, jer nemoguće je voleti Boga, a ne voleti ljude oko sebe kao što nije moguće voleti bližnje, a ne voleti Boga. Jer Bog daje tu ljubav i Bog daje sve u životu“ - kazao je takođe otac Milan u besedi.

Svetiteljka je veoma poštovana u ovom kraju, a to govori i činjenica da je danas bilo pripremljeno i prerezano četiri kolača i da se javilo još četiri porodica koje će dogodine biti kolačari.

Po predanju, koje se čuva među meštanima ovoga sela, crkvu koja je postojala u srednjem veku u dvorištu škole Turci su srušili i podigli džamiju. Posle oslobođenja od Turaka 1912. godine, Srbi su srušili džamiju i opet podigli crkvu. Po podacima iz zapisa Petra Kostića, profesora Prizrenske bogoslovije, crkvu Svete Ane obnovila je Vanka, "udova Jovana Zivgarevića iz Velike Hoče". 

Radio Goraždevac 

Tagovi: SPCVelika HočaEparhija Raško-prizrenska

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije