Uverenje o državljanstvu i saglasnost od danas moguće dobiti putem eUprave

Na portalu eUprave od danas se može podneti zahtev za izdavanje državljanstva, lične karte, pasoša i prijave prebivališta, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologije ...
Image

Za uverenje o državljanstvu, koje je do sada izdavano na opštinskim šalterima, zahtev se može podneti na portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi ili poručiti na kućnu adresu.

Na raspolaganju je nekoliko novih elektronskih usluga MUP Srbije, koje omogućavaju davanje izjava ili saglasnosti za:

• izdavanje lične karte i pasoša maloletnom detetu,

• prijem u državljanstvo Srbije maloletnog deteta,

• prijavu prebivališta maloletnog deteta,

• punomoćje za preuzimanje pasoša.

Građani mogu elektronskim putem da dobiju i saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe na adresu nekretnine čiji je vlasnik ili suvlasnik, ali i opoziv izjave, punomoćja ili saglasnosti.

Da biste koristili usluge eDržavljanstvo ili eSaglasnosti, potrebno je da budete prijavljeni na portal eUprava putem mobilne aplikacije „ConsentID“ ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

„Na portalu eUprava, usluge kao što su zakazivanje termina za lična dokumenta, produženje registracije vozila i slične – jesu one koje građani najviše koriste. Sa uslugama eDržavljanstvo i eSaglasnosti doprinećemo još većoj efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave“, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Dodao je da su zahvaljujući elektronskoj razmeni informacija – organi državne uprave, lokalne samouprave i centri za socijalni rad skoro pet miliona puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadležnosti MUP Srbije.

Prema rečima Jovanovića, to znači da toliko puta građani nisu posećivali šaltere, štampali papire i nosili ih dalje, već je državni službenik sve to obavljao za njih elektronskim putem.

„Do sada smo imali više od deset miliona zahteva za sve usluge MUP koje se nalaze na portalu eUprava“, rekao je Jovanović.

Na portalu plati.euprava.gov.rs građani dobijaju jedinstvenu, objedinjenu uplatnicu koju mogu platiti karticom, mBanking-om ili u banci/pošti.

Građani su do sada kreirali i platili oko osam miliona uplatnica putem ovog sistema.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.