Valjdet Deva: Tužba protiv Rodea zbog klevete lika Džafera Deve

Rođak Džafera Deve, Valjdet Deva, saopštio je da je protiv nemačkog ambasadora Jerna Rodea podneta tužba sudu u Berlinu „zbog teške klevete nad likom Džafera Deve“.
Image

Ranije prošle godine izbila je afera kada se otkrilo da su kosovske vlasti zajedno sa rukovodstvom UN i UNDP svečano najavile radove na restauraciji upravo kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, a koju su preko projekta imale u planu da pretvore u muzej nekadašnjeg albanskog ministra unutrašnjih poslova iz Drugog svetskog rata.

Nakon što je deo javnosti skrenuo pažnju na biografiju Deve, a takođe i pojedini međunarodni zvaničnici poput nemačkog ambasadora u Prištini – projekat je obustavljen, uz pravdanje iz UNDP da oni nisu znali o kome se radi. Ali i uz alternativu kosovske strane – da kuća ne mora po svaku cenu da nosi njegovo ime, stavivši akcenat na arhitektonsku vrednost.

Nemački ambasador, koji je isticao da se istina o holokaustu ne može izvrtati, podsetio je na dobre prakse iz posleratne Nemačke otvaranja kulturnih ustanova uz jasno ograđivanje od ratnih zločina. On je potom dospeo na udar kritika porodice Džafera Deve, kao i dela javnosti i pojedinih medija, uključujući i dela predstavnika kosovske vlasti.

Ovaj projekat nedavno je ponovo dospeo u žižu javnosti, kada se, prema pisanju kosovskih medija, našao i na nedavno izglasanom budžetu kosovske vlade, za 2023. godinu.

„Šteta što ni ambasador Rode, a ni njegove kolege u Srbiji, nisu tako oštro postupili kada se slave i sećaju Draža Mihailović ili Slobodan Milošević, čija su spomen-obeležja podignuta na mnogim mestima u Srbiji“, poručio je danas u objavi na Fejsbuku Valjdet Deva.

Deva je ujedno kazao i da će svedoci u ovoj tužbi biti istoričar Jusuf Budžovi (Buxhovi) i bivši poslanik u kosovskoj skupštini Faton Bisljimi (Bislimi).

S druge strane, poručuje da će „narod uvek biti u bliskom prijateljstvu sa nemačkom državom“, te da neće zaboraviti pomoć, ali:

„Nemački ambasador Rode jasno je pokazao da služi nekom drugom, a ne državi i velikodušnom nemačkom narodu!“

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.