Varhelji: Nacrt Upravljačkog tima za ZSO polazna tačka za dalje razgovore

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji smatra da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koji je predstavio Upravljački tim, polazište za raspravu ...
Image

„Ključno je da se Kosovo konstruktivno angažuje, a kako je istakao specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Nacrt Upravljačkog tima je polazna tačka za dalje razgovore o Zajednici“, izjavio je Varhelji na debati o Kosovu održanoj na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, prenosi Radio slobodna Evropa.

Radi se o nacrtu statuta Zajednice koji je Kosovu i Srbiji predstavljen na sastanku lidera održanom u Briselu 2. maja, kome su prisustvovali kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovaj nacrt je kosovski premijer Aljbin Kurti odbacio, istakavši da neće dozvoliti formiranje „nove Republike Srpske na Kosovu“, prenosi RSE.

Kosovske vlasti su 3. maja raspustile Upravljački tim, uz obrazloženje da su dan ranije u Briselu predstavili Statut i da je time njihov mandat završen.

Ovaj tim su činila četiri člana iz srpske zajednice: Danijela Vujičić, Jelena Belović, Igor Kalamar i Dejan Radojković. Članove je predložila Srbija, a formalno su imenovani od strane Vlade Kosova.

Evropska unija je ocenila da je ovom odlukom, kosovska strana prekršila „duh i slovo“ dogovora u dijalogu.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je obaveza Kosova koja proizilazi iz dogovora koji su u okviru dijaloga sa Srbijom postignuti 2013. i 2015. godine, podseća RSE.

Premijer Kosova je ranije odbijao da primeni ovu obavezu.

Susret koji je održao sa predsednikom Vučićem 2. maja je obeležio prvu formalnu raspravu u pravcu početka formiranja ovog tela na Kosovu.

Na istom sastanku je Kosovo predstavilo svoju viziju kako treba da izgleda Zajednica, a premijer Kurti je objasnio da je kao model primenio poziciju Srba u Hrvatskoj.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.