16:08, 06.02.2020Izvor: N1

Varhelji predstavio Vučiću novu metodologiju procesa pristupanja EUEvropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, sastao se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavio mu novu metodologiju procesa pristupanja EU.

varheji-predstavio-vucicu-novu-metodologiju-procesa-pristupanja-eu

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Varhelji je rekao da je, sa novom Evropskom komisijom, proširenje EU na Zapadni Balkan najveći prioritet.

"Želim da osnažim naše poruke i veze sa zemljama na Balkanu, posebno sa onima koji su već u procesu pregovaranja. Ja želim da ubrzam taj napredak. Radićemo zajedno sa Srbijom kako bi postigli da do kraja mog mandata imamo bar jednu zemlju iz regiona spremnu za pristupanje", poručio je Varhelji.

Govoreći o novoj metodologiji, Varhelji je rekao da su želeli da osveže proces koji će dati jasan pravac kuda treba da se ide.

Prema njegovim rečima, evropske politike treba da budu bolje upoznate i više da uzimaju u obzir proširenje na Zapadni Balkan, kao i da proces bude predvidljiviji kako za zemlje članice tako i za zemlje koje imaju aspiracije da pristupe EU.

Varhelji je ponovio da je obnovljena metodologije pristupnog procesa koja se zasniva na četiri principa (kredibilnost, predvidljivost, dinamika i političko vodjstvo) prvi stub strategije Evropske komisije.

Drugi element plana je otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom pre samita u Zagrebu, a treći je nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za ceo Zapadni Balkan, "koju želimo da stavimo na sto na zagrebačkom samitu u maju".

Varhelji je rekao da za ceo region odnosi Srbije i Kosova predstavljaju ključno pitanje.

"Lično sam spreman da pomognem. Znam da je osetljiva stvar i oprezan sam kad je reč o mešanju u to pitanje. Prvi korak mora Kosovo da napravi, a to je da ukine takse. Bez toga biće teško, možda i nemoguće da se obnove razgovori", rekao je Varhelji.

Vučić je rekao da su imali dobre razgovore i da je Varhelji predstavio prvi deo nove metodologije procesa pristupanja EU.

"Ne možemo da imamo u ovom trenutku sve parametre i zato ćemo nastaviti da proučavamo ovu metodologiju i svoje konačne odluke doneti u narednom periodu. Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovorima o članstvu sa EU, može da bira da li će da koristi pregovarački okvir koji je već potpisan ili će da prihvata novu metodologiju", rekao je Vučić i dodao da su "njegove lične simpatije na strani nove metodologije".

Predsednik Srbije je rekao da je sa evropskim komesarom razgovarao i o inicijativi "mini Šengen".

"Izneo sam ideju i da bi Srbija želela sa nekim članicama EU da postane deo Šengen sporazuma jer smatramo da bi bilo od ogromnog značaja za Srbiju bilo da ima otvorene granice prema Evropi", rekao je Vučić.

Srbija je, dodao je Vučić, veoma zahvalni načelima na kojima svoju politiku prema Balkanu zasniva Evropska komisija.

"Verujemo da će se nastaviti proces evrointegracija, to je za nas od posebnog strateškog značaja", izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio da ne očekuje ništa od nove kosovske administracije, ali se nada da će moći da ima ozbiljne razgovore.


Tagovi: SrbijaRegion i svetAleksandar VučićEU

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije