10:51, 14.11.2019Izvor: RTS

Varhelji: Radiću na tome da se uspešno okonča dijalog Beograda i PrištineKandidat za evropskog komesara za proširenje Oliver Varhelji danas je, na početku saslušanja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU.

varhelji-radicu-na-tome-da-se-uspesno-okonca-dijalog-beograda-i-pristine

Profimedia

"To je u našem geopolitičkom interesu. Moramo da se fokusiramo na uticaj reformi na terenu tako što ćemo da ih merimo kroz prosperitet, kvalitet života i građanske slobode", poručio je Varhelji.

On se založio da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine.

"Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Žozpeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini", poručio je Varhelji, koji je kandidat Mađarske za evropskog komesara za proširenje.

On je naglasio da je važno da se održi i ubrza napredak zemlja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata.

Naveo je da će, ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje i susedstvo, fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona u ključe EU oblasti i pre ulaska u samo članstvo, kao što su zelena i digitalna agenda, transport i energetika.

Varhelji se posebno osvrnuo na bolju efkasnost pretpristupne pomoći zemljama na putu ka članstvu u EU, sa fokusom na investicije i strateške reforme.

"EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenje Unije ", poručio je Varhelji u uvodnom izlaganju pred EP.

On je pred evropskim poslanicima ocenio da i pored zabrinutosti koju su neke zemlje članice iznele tokom oktobraskog samita lidera EU, "niko nije doveo u pitanje pitanje jake opredeljenosti EU za ulazak Zapadnog Balkana u EU".

"EU perspektiva Zapadnog Balkana je nepromenjena i ja ću se za to boriti i raditi na tome do kraja", kaže Varhelji.

Mora se pojačati rad u oblasti vladavine prava 

On je najavio, da će se ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje, odmah angažovati sa zemljama EU koje imaju "rezerve" kada je u pitanju efikasnost procesa proširenja.

Kaže da je vladavina prava "ključna zabrinutost" koju imaju neke zemlje članice i da se u toj oblasti mora pojačati rad sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

"Dokle god nema progresa u vladavini prava, neće biti ni progresa u pristupanju EU", rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, u slučaju nazadovanja u ispunjavanju kriterijuma na putu ka članstvu u EU doći će do suspenzije pretpristupnih fondova.

Varhelji ne misli da se "ceo okvir politike proširenja mora menjati", već da će se on založiti za "poboljšanje metodologije" tako da se zemljam koje "mogu i žele" da se kreću brži, obezbedi brži pristup EU.

Kao jedan od svojih prioriteta, ukoliko bude izabran na mesto komesara za proširenje, Varhelji je naveo zatvaranje postojećeg ekonomskog jaza između zemlja članica i zemlja kandidata.

"Radiću sledećih pet godina na tome da zatvorimo taj jaz i donesemo prosperitet i razvoj tim zemljama", kazao je Varhelji.

Na mnogobrojna pitanja poslanika EP o tome kako će se odrediti prema nacionalnoj politici Mađarske kada bude bio na mestu evropskog komesara, Varhelji odgovara da će raditi "nezavisno kao službenik EU".

"Kao komesar radiću nezavisno i neću biti deo ni jedne vlade već Evropske komisije i pratiću samo politiku EU i ni jednu drugu", poručio je Varhelji.
 


Tagovi: EUZapadni Balkan

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije