Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Varhelji sutra na Kosovu, razgovori sa zvaničnicima i početak novog EU programa

Evropski komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, posetiće sutra Kosovo - potvrđeno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu. 
Image

Sastaće se sa zvaničnicima kosovske vlade, uključujući predsednicu Vjosu Osmani-Sadriu i premijera Aljbina Kurtija, predsednika Skupštine Glauka Konjufcu, kao i opoziciju lidere i predstavnike civilnog društva.

„Ovi sastanci će biti prilika da se sagledaju odnosi EU-Kosovo i da se razgovara o nedavnim dešavanjima, kao io ključnim reformama, uključujući i oblast reforme pravosuđa, energetske tranzicije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“ – navodi se u najavi posete. 
 
Varhelji i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja pokrenuće i Program unutrašnjih poslova EU-Kosovo, sa ciljem daljeg usklađivanja aktivnosti kosovskih institucija u sprovođenju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala sa standardima EU. 

„Ovaj Program koji finansira EU od 6,5 miliona evra biće sproveden u periodu od tri godine uz podršku Francuske, Italije i Belgije i doprineće jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i jačanju međunarodne saradnje“ – dodaje se. 
 
Kosovo i EU potpisali su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je na snazi od 1. aprila 2016. Liberalizacija viza za Kosovo stupiće na snagu 1. januara 2024. Komisija će ponovo izvestiti o napretku Kosova na njegovom evropskom putu u Paket proširenja 2023, koji će biti objavljen na jesen – podsećaju iz EU. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.