Varhelji u Prištini: Što pre sprovesti Ohridski sporazum, uključujući ZSO

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji izjavio je u Prištini da je neophodno što pre sprovesti Ohridski sporazum, uključujući i osnivanje ...
Image

„Dovoljno je da pomenemo i zaključak Evropskog saveta koji podstiče obe strane da u potpunosti, bez uslovljavanja, sprovedu sve obaveze o kojima su se složili u okviru sporazuma koji je potpisan, obuhvatajući i sporazume koji su potpisani 2015. i 2013. godine“, rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Varhelji je istakao da mu nije cilj da Prištinu podseća na sprovođenje sporazuma, prenosi RTS.

„Mi smo spremni da pružimo investicioni program od kojeg će svi imati koristi kroz uspešan dijalog. Uspešan dijalog podrazumeva i uspeh za ljude kojima će doneti rezultat i razvoj“, naveo je Varhelji.

Evropski komesar je dodao da je zaključak sastanka sa Vjosom Osmani jasan, jer je Kosovo veoma posvećeno približavanju EU.

„Vi ste pokazali vašu opredeljenost ne samo rečima, nego i u vrlo jasnim angažovanjima, sarađujući sa nama što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, što se veoma ceni“, poručio je Varhelji.

Varhelji je podsetio da će od 1. januara naredne godine građani Kosova moći slobodno da se kreću u šengen zoni.

Na sastanku sa kosovskom predsednicom bilo je reči i reformama, što je, kako je rekao Varhelji, cilj ove posete.

„Dotakli smo se i teme pravosudnog sistema. Administracija pravosudnog sistema je spora, neefikasna i imamo nekoliko slučajeva uticaja koji se tamo vrše. To predstavlja veliki izazov, tako da tražimo obećanje vlade da sve sudske prakse budu u skladu sa Venecijanskim sudom“, poručio je Varhelji.

Osmani je istakla da Evropska unija nije samo dugoročna težnja za građane Kosova, već višedecenijsko opredeljenje vođeno demokratskim vrednostima.

„Kosovo je posvećeno preuzimanju svih neophodnih koraka ka približavanju EU“, rekla je ona.

FoNet/N1

Varhelji sa predstavnicima Srpske liste u Severnoj Mitrovici

Nakon što je zajedno sa saradnicima peške prešao most preko Ibra, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji sastao se u Severnoj Mitrovici sa predsednikom i potpredsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i Igorom Simićem.

„Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom je preduslov za normalizaciju i napredak na Kosovu“, poručio je u komentaru nakon posete Varhelji, iako nakon sastanka, nije bilo izjava za medije.

Kaže da je sa Rakićem razgovarao o podršci EU ovom regionu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji danas je imao sastanke sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, kao i sa predsednikom kosovske skupštine Gljaukom Konjufcom i kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.