14:35, 21.04.2022 Izvor: Kim

Vaskršnji bazar u Čaglavici; Učenici položili ispit humanostiPredškolska ustanova "Đurđevak" i istureno odeljenje Osnovne škole "Miladin Mitić" sa sedištem u Čaglavici danas su organizovali Vaskršnji humanitarni bazar kako bi se prikupljenim novcem pomoglo lečenje malog Vukana iz Vranja koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Po mišljenju učiteljica i vaspitačica ovakve manifestacije su vrlo značajne za razvoj ematije kod dece.

vaskrsnji-bazar-u-caglavici-ucenici-polozili-ispit-humanosti

Foto: Kim

Organizaciji humanitarnog bazara u Čaglavici predhodila je petnaestodnevna priprema ukrasa u kojoj su učestvovali deca, roditelji vaspitačice, učiteljice.

“Svi znamo da su vaskršnji praznici lep povod i da se deca raduju našim pravoslavnim običajima na ideju su došle učiteljice ovog isturenog odeljenja u Čaglavici kako bi se pomoglo malom Vukanu“, rekla je ta RTV Kim pedagog Danijela Stefanović.

Ona je istakla da je za decu jako važno da od malih nogu razviju osećaj prema drugima koji su u nevolji.

“Ovo je dobar povod da se pokaže da su učenici položili ispit iz humanosti. Što se tiče škole u Lapljem Selu deset godina unazad se organizuje Vaskršnji bazar, ovo je prvi put u isturenom odeljenju u Čaglavici da se organizuje humanitarna akcija“, kazala je Stefanovićeva.

Učiteljica Sandra Jovanović saglasna je sa svojom koleginicom kad je u pitanju negovanje kulture humanosti i značaja razvoja empatije u ranom uzrastu kod dece.

“Ovakvi bazari su veoma značajni, prvenstveno zbog dece kako bi razvili empatiju prema drugoj deci. Mi smo deci pomagali to je bio zajednički rad. Oni su imali svoje ideje , a mi smo samo pomogli da urade ono što su zamislili“, kazala je učiteljica Sandra Jovanović .

Jelena Dešić vaspitačica Predškolske ustanove "Đurđevak" u Čaglavici naglasila je da su deca, roditelji, kolektiv uložili maksimalni trud da se na najbolji način pomogne Vukanu.

“Hvala Vam što ste došli da ispratite humanitarni bazar koji smo organizovali za prikupljanje sredstava za lečenje malog Vukana iz Vranja. Mi vaspitači, deca i roditelji svi smo zajedno pravili korpice, farbali jaja kako bismo to prodali. Pripremali smo se petnaestak dana, čak smo i duže ostajali kao bi ponuda ukrasa bila veća kako bi pomogli dečaku, kad već život zavisi od novca“, kazala je vaspitačica Dešić.

Čitava ova manifestacija umnogome je obradovala decu jer je ovo još jedan povod za druženje, kreativnost, ali i istinsku želju da se pomogne malom Vukanu.

“Ovo smo spremili za dečaka Vukana koji je bolestan i želimo da mu pomognemo da ozdravi što pre“, rekao je Uroš Joksimović iz Čaglavice.

“Spremali smo ovo za malog Vukana. Proizvodi nemaju cenu“, kazala je Lena Mitić.

“Farbao sam jaja i pripremamo svašta nešto za jednog dečaka Vukana“, rekao je Luka Mitić

Istureno odeljenje Osnovne škole "Miladin Mitić" u Čaglavici ima 16 učenika. Praktikuje se kombinovani rad zbog malog broja učenika. Učenici prvog i trećeg razreda rade zajedno i drugog i četvrtog, dok predškolska grupa radi zasebno. U predšolskoj ustanovi "Đurđevak" u Čaglavici upisano je 21 dete, u vreme gripa i jačeg talasa koronavirusa taj broj se smanjuje.
Tagovi: ŠkolaGračanicaHumanitarna pomocDeca

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije