09:39, 26.05.2020Izvor: Beta / Danas

Veber: Okvir Nemačke i Francuske za obnovu dijaloga je značajan korak napredStručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Srbije i Kosova, predstavlja „značajan korak napred“.

veber-okvir-nemacke-i-francuske-za-obnovu-dijaloga-je-znacajan-korak-napred

Foto: Kosova.info

Veber, saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će sad svi, od specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričarda Grenela do vladajućih stranaka na Kosovu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, morati da se pozicioniraju „naspram tog izloženog ozbiljnog okvira za resetovanje dijaloga“.

U zajedničkom tekstu objavljenom u subotu, ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske, Haiko Mas i Žan-Iv Le Drijan, naveli su da je krajnje vreme za obnovu dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, te da cilj treba da bude postizanje održivog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma, koji reguliše sva otvorena pitanja i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Iako Mas i Le Drijan u tekstu ne pominju saradnju sa SAD, odnosno sa Grenelom, Veber navodi da se njihovo otvoreno pismo indirektno odnosi na američkog diplomatu.

„To je vrlo indikativno.Taj članak se dosta odnosio na neke političke procese koji se vežu sa delovanjem Grenela i SAD. Centralni deo članka ministara, o tome da nema brzih rešenja, već da je potreban sveobuhvatni sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja, na indirektan način vrlo jasno se odnosio na delovanje Grenela i SAD“, kazao je Veber.

On je naveo da je očigledno da između SAD i EU nema saradnje po pitanju pregovora o konačnom i sveobuhvatnom sporazumu Kosova i Srbije, otkako je Grenel imenovan za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa.

Veber ocenjuje da je podrivanje vodeće uloge EU u tom procesu počelo, kada su predstavnici Srbije i Kosova, uz posredovanje Grenela, potpisivali početkom godine tri pisma o namerama, za obnovu železničkog, avionskog i drumskog saobraćaja, u šta Unija nije bila upućena.

Dodao je da uprkos tradicionalnim vezama Kosova i SAD, „Trampova administracija ne deluje uopšte u političkom duhu s prethodnim administracijama koje su podržale nezavisnost Kosova“.

Veber navodi da treba videti „čemu zaista služi taj paralelni dijalog koji vodi Grenel, da li je on zaista vođen ekonomskim interesima i motivima“ i dodaje da se „boji da dijalog u tom slučaju neće nigde voditi“.

„Spor Kosova i Srbije ne može se rešiti ekonomskim putem, jer se ne radi o ekonomskom konfliktu. Ako bi se ostvarile sumnje političkih aktera i analitičara da iza tajnih pregovora Grenela sa predsednicima Srbije i Kosova stoji ponovni pokušaj guranja razmene teritorije, mislim da ćemo onda videti vrlo vruću političku jesen“, rekao je Veber za RSE.

Predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins Edvard Džozef rekao je za RSE da Trampova administracija nastoji da po svaku cenu postigne sporazum Srbije i Kosova, pre američkih predsedničkih izbora 3. novembra, ne mareći previše za njegovu sadržinu.

„Očigledno je da je Grenel u velikoj žurbi. Američki ambasador u Srbiji ga je opisao kao ‘veoma energičnog’ čoveka, što je neuobičajeno. Ja to tumačim kao ‘čovek u škripcu’ koji želi da po svaku cenu što pre dođe do sporazuma, bez obzira na njegov kvalitet i na to da li je u dugoročnom američkom interesu“, kazao je Džozef za RSE u intervjuu objavljenom juče.

Džozef je dodao da je veoma važno da li će taj sporazum omogućiti stabilizaciju ili dovesti do dodatne destabilizacije na terenu.

„Dosadašnji Grenelov angažman, bez partnerstva Brisela, znači da bi Vašington preuzeo teret primene tog sporazuma u regionu u kojem su se u rešavanju svih važnijh pitanja zajednički angažovali SAD i EU“, dodao je Džozef.


Tagovi: DijalogBriselski sporazum

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije