Veber: Tajnost dijaloga izaziva nove krize

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da je neotkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem signal da i ...
Image

Prištinu i Beograd su u petak posetili specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, u pratnji američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, izaslanika Francuske Emanuela Bonea, izaslanika Nemačke Jensa Pletnera i savetnika italijanske vlade Frančeska Taloa.

Tema razgovora bio je predlog EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, za koji su posrednici sa zapada istakli da očekuju više razumevanja Prištine za mogućnosti koje predlog nudi.

U međuvremenu, u Beogradu su, prema njihovim rečima, primetili „odgovoran pristup i spremnost na teške odluke“.

Veber, inače viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, ocenio je da je problem u tim razgovorima to što se oni vode iza zatvorenih vrata, dok „i dalje ima otpora u pokušaju da se napravi napredak u pogledu predloga EU ili takozvanog nemačko-francuskog predloga“.

„Sve dok je pozadina ovakvog pristupa nejasna i nejavna, teško je proceniti postoji li zaista neka dinamika, bilo kakav plan koji se servira sa određenim rokovima koji su od određenog i važnog međunarodnog konteksta ili je sve to samo pokušaj da se ponudi stranama, kako bi se postigao brz napredak“, rekao je Veber za RSE.

On takođe izražava mišljenje da je izraz „kompromis“, koji koriste međunarodni posrednici, u kontekstu mogućnosti postizanja sporazuma između Kosova i Srbije, „izuzetno opasan“.

„To je bila glavna poenta Vučića i srpskog režima u razgovorima o predlogu za razmenu teritorija“.

Veber ne isključuje eventualne krize na severu Kosova, sve dok se, kako kaže, ne objavljuju sporazumi i ne daje se prilika stranama da ih drugačije tumače.

Ceo intervju čitajte na internet stranici RSE-a. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.