19:37 | 08.07.2022 Izvor: Vijesti, N1

Većina ministara u Vladi Crne Gore glasala za Temeljni ugovor sa SPCTrinaest ministara u Vladi Crne Gore glasalo je za predloženi nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dok je pet ministara je izuzelo mišljenje.

vecina-ministara-u-vladi-crne-gore-glasala-za-temeljni-ugovor-sa-spc

Foto: Youtube/Vlada Crne Gore/Screenshot

„Potvrđujem da je to od broja prisutnih više od dve trećine. Ako bude trebalo, za sedam dana će se glasati ili će se elektronski glasat. Ne mogu da govorim u ime ljudi koji nisu ovde. Vlada ne može pasti do sledećeg petka zbog procedure“, kazao je predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, prenose Vijesti.

Ministar i vicepremijer Raško Konjević (SDP) kazao je kako je dogovor bio da se o ugovoru odlučuje kvalifikovanom većinom, a ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić (SDP) je naveo da kvalifikovane većine nema.

Kazao je da ne postoji kvalifikovana većina od prisutnih, nego od svih:

„Kvalifikovana većina od nas 21 je 14. Pristajem da naredne sedmice glasamo ponovo“.

Glasanju, osim ministarke kulture Maše Vlaović i ministarke evropskih integracija Jovane Marović, nije prisustvovao ni ministar javne uprave Maraš Dukaj koji jeste prisustvovao početku sednice, ističu Vijesti.

Da li je nacrt temeljnog ugovora usvojen ili ne?

Iz vlade je Vijestima nezvanično rečeno da je po poslovniku nacrt ugovora usvojen, a da političke dogovore treba da razjasne oni koji su ih napravili.

Iz vlade je „Vijestima“ ranije saopšteno da će o temeljnom ugovoru odlučivati kvalifikovanom većinom, uprkos tome što to nije predviđeno poslovnikom vlade, već koalicionim sporazumom vladajućih stranaka.

One su dogovorile da se Vlada o pitanjima „od vitalnog državnog i nacionalnog interesa“, kao što su temeljni ugovor, regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ i popis stanovništva, izjašnjava na taj način. Vlada, međutim, nije utvrdila šta je kvalifikovana većina, koja je u Skupštini dvotrećinska, odnosno tropetinska od ukupnog broja poslanika.

N1
Tagovi: SPCCrna GoraRegion i svet

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije