Velika Hoča: Učenici i nastavnici obeležili Dan maternjeg jezika

Raznim aktivnostima, nastavnici i učenici Osnovne škole "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči, obeležili su Međunarodni dan maternjeg jezika.
Image

Nastavnica srpskog jezika, Milena Petrović, kaže da čuvajući naš jezik čuvamo ono što jesmo.

“Jezik je naša briga i obaveza, ogledalo naše duše. Čuvajući maternji jezik, mi čuvamo ono što jesmo. Srpski jezik treba svakodnevno da negujemo i da čuvamo od zaborava. To je nit koja povezuje sve Srbe gde god se nalazili. Stoga, podižimo svest o značaju maternjeg jezika svakog dana, a ne samo danas”, kazala je Petrović.

Ona kaže da se učenici svakodnevno trude da nauče nešto novo o svom jeziku.

“Poznavanje maternjeg jezika sa različitih aspekata je široka oblast. Kod učenika je svest razvijena u dovoljnoj meri da nipošto ne zaborave svoju kulturu, nacionalni identitet, svoje najvažnije sredstvo za sporazumevanje. Treba naglašavati i uticati na učenike o značaju srpskog jezika, o važnosti čitanja i korišćenja rečnika, jer ga samo na taj način štitimo od zaborava”, kazala je Petrović.

Osnovnu školu „Svetozar Marković“ i predškolsku ustanovu pohađa 52 učenika.

Međunarodni dan maternjeg jezika koji je ustanovila organizacija Unesko obeležava se iz više razloga. Primarna stvar je isticanje važnosti učenja jezika za razvoj višejezičnosti i razumevanja među ljudima koji pripadaju različitim kulturama.

Unesko ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 procenata svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume, navodi Ministarstvo.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.