Vesti sa Kosova o Kosovu na jednom mestu: Predstavljena medijska platforma kos-info.net

Nova društvena inicijativa (NSI) predstavila je danas medijsku platformu kos-info.net. Ova platforma u realnom vremenu, automatski sakuplja vesti na jednom mestu, isključivo lokalnih ...
Image

Na platformi, koju je NSI razvio u saradnji sa lokalnom IT kompanijom „W3lab“ – predstavljeni su Gračanica online, KoSSev, Newpress produkcija, Radio Goraždevac, RTV Kim, Radio Kontakt Plus, Riznica, RTV Mir, Radio Mitrovica sever, RTV Puls, a uskoro će biti predstavljeni i Alternativna, Medija centar i Slobodno srpski. Trenutno je dostupna veb i mobilna verzija ove platforme, a uskoro će biti dostupna i Android i IOS aplikacija. 

Platforma je nastala u okviru projekta „Oči u oči“ – inicijative koju je podržala ambasada Švajcarske na Kosovu.

„Cilj ovog projekta je između ostalog i omogućavanje bržeg i sveobuhvatnijeg pristupa medijima koji izveštavaju sa Kosova o Kosovu na srpskom jeziku“ – kazala je izvršna direktorka Nove društvene inicijative, Jovana Radosavljević, na događaju u Kosovskoj Mitrovici. 

„Na ideju za kos-info.net smo došli, jer smo uvideli ključnu ulogu lokalnih medija koji izveštavaju na srpskom jeziku sa Kosova i koji se u neretkim trenucima kada se na terenu razvijaju krize koriste kao kredibilan izvor“ – dodala je. 

Radosavljević je istakla da su godine iskustva i rada u nestabilnom okruženju učinili ove medije posebno pažljivim i visoko profesionalnim što možda i nije dovoljno vidljivo. 

„Nadamo se će ova platforma to promeniti i da će publikama i van Kosova otkriti pluralizam lokalnih medija koji izveštavaju na srpskom jeziku, a žive i rade na Kosovu. Takođe nadamo se da će vesti koji ovi mediji proizvode na lakši način doći i do medijskih agencija u Beogradu, Prištini, ali i šire. Verujemo da će vam kos-info.net koristiti i da će te vesti o Kosovu sa Kosova čitati na jednom mestu“ – kazala je. 

Predstavljanju platforme prisustvovao je i ambasador Švajcarske na Kosovu, Tomas Koli (Thomas Kolly).

„Vesti su veoma važne, posebno u ovo vreme“, kazao je, navodeći primer lažnih vesti. 

Ocenio je da je platforma važna s obzirom na to da sakuplja vesti „iz same baze“ i da osigurava da svi imaju pristup ovim informacijama. 

Na ovaj način čitaocima se daje šansa da provere da li su pojedine vesti tačne i da na jednostavan način dobiju sve informacije – naveo je. 

Platforma je dostupna na adresi www.kos-info.net. 

Na platformi možete da pretražite vesti po pojedinačnom mediju, po kategorijama, a precizirano je i kada su vesti preuzete iz medija koji izveštavaju na albanskom jeziku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.