„Videli smo saopštenja, hoćemo konkretne akcije Vašingtona i Brisela“

Od sutra stupaju na snagu nove mere za preregistraciju vozila, koje je 28. oktobra donela prištinska vlada. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kazao je za RTS da ta ...
Image

Petković je kazao da je protivpravna, nelegalna i nasilna odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu i Metohiji koje izdaje MUP Srbije na „RKS“ tablice.

„Ona podrazumeva da Srbi koji imaju 'KM' registarske tablice, sada treba da preregistruju svoja vozila na takozvane 'RKS' tablice. To je apsolutno u suprotnosti sa svim sporazumima koje smo dogovarali i 2011. i 2016. godine“, naveo je Petković.

Poručio je da Srbi na Kosovu i Metohiji ne žele druge tablice.

„To su tablice koje izdaje Republika Srbija. Ne žele druge tablice, a Kurti i oni koji podržavaju takozvano nezavisno Kosovo moraju da razumeju da se Srbi na Kosovu i Metohiji osećaju građanima Republike Srbije. Niko nema pravo da ukida naše srpske tablice, jer je zapravo pravi cilj i naum Aljbina Kurtija da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a krajnji cilj proterivanje našeg naroda“, naglasio je Petković.

Dodao je da Srbi to neće prihvatiti.

Istakao je da je za zvanični Beograd ta odluka apsolutno neprihvatljiva, kao i da se ona menja samo u smislu određenih faza koje uvodi Kurti, ali da u suštini sve ostaje isto.

„On želi da do 21. aprila sledeće godine u potpunosti ukine 'KM' tablice i da krene sa konfiskacijom vozila onih koji ne preregistruju onako kako je zamislio Aljbin Kurti“, rekao je Petković.

Najavio je da će se Srbi na KiM mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv takve odluke.

„Ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod“

Na pitanje može li narednih sati doći do promene odluke, Petković je kazao da ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod.

„Ideja Aljbina Kurtija je da zastraši srpski narod, da prvo krene sa nekakvim opomenama, a zatim i sa novčanim kažnjavanjem“, dodao je.

Predstavnici Srpske liste su mu, kako je rekao, poručili da će izricanje prve novčane kazne biti povod za reagovanje srpskog naroda.

„Apsolutno je neprihvatljivo da se krene sa novčanim kažnjavanjem, tako što će svakog dana da se naplaćuje 150 evra zbog toga što Srbi imaju 'KM' tablice. Tih 150 evra je značajan novac i ovde u centralnoj Srbiji gde je prosečna plata 660 evra, a da ne govorim koliko je to značajan novac na KiM gde je prosečna plata oko 350 evra“, rekao je Petković.

„Nije tačno da je ova odluka u skladu sa sporazumima“

Vašington je nakon odluke naveo da je razočaran, a Brisel i dalje veruje da će doći do promene.

„S jedne strane i Evropska unija i SAD govore o tome kako je ta odluka koju donosi Kurti legalna i u skladu sa sporazumom, ali zapravo ono što ne valja je samo kratak rok koji je ostavljen. Naravno, zapad to radi iz svojih interesa. Mogli smo da čujemo i da kažu da ne treba manje bitna pitanja da opterećuju i dovode u pitanje ona mnogo značajnija pitanja“, naveo je Petković.

Naglasio je da odluka prištinske vlade o preregistraciji vozila nije legitimna.

„Nije tačno da je ova odluka legitimna i nije tačno da je ova odluka u skladu sa sporazumima koji su doneti. Neka iz EU dobro pročitaju dogovor o finalizaciji sprovođenja sporazuma o slobodi kretanja iz 2016. godine kada se već pozivaju na to. Reč je o 4. tački, gde se jasno govori o procesu preregistracije u periodu od 12 meseci na koji se sada poziva EU, ali oni ne govore ono što tamo piše, već ono što njima odgovara“, dodao je Petković.

Objasnio je da u toj tački piše da će se proces preregistraciji odvijati tako što treba 'KM' i ostale tablice da budu preregistovane na 'KS' tablice.

„Šta se desilo? Priština je 2020. godine ukinula jednostrano i pre roka statusno neutralne tablice, pa se niko nije bunio… Niko sem Beograda o tome nije govorio i upozoravao gde nas sve to vodi. Ako hoćemo da se držimo sporazuma, a jedino možemo da se držimo sporazuma, moraju da vrate statusno neutralne tablice“, poručio je Petković.

„Svi se prave ludi i niko ne govori da je prekršen sporazum“

Najavio je da će odgovor Beograda biti jasan i odlučan.

„Nikada nećemo dozvoliti da se dese 'Oluja' i pogrom. Ići ćemo u pravcu pronalaženja kompromisnog rešenja, ali sada više stvari ne zavise od nas. Po pitanju tablica mi se ni milimetar nismo pomerili, zato što to Kurti neće i zato što želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije“, naveo je Petković.

Dodao je da se predstavnici međunarodne zajednice prave ludi kada kosovski premijer Aljbin Kurti krši sporazume.

„Ideja je da se zapravo tihom okupacijom osvoji sever od strane Prištine i da se tako protera srpski narod, a to nećemo prihvatiti“, istakao je Petković.

Kazao je da se sve vreme vode razgovori i da Beograd ulaže ogroman diplomatski napor kako bi bio izvršen pritisak na Prištinu.

„Videli smo saopštenja od strane Vašingtona i Brisela, ali moramo da vidimo i konkretna dela“, poručio je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.