12:28 | 28.06.2022 Izvor: Kim

Gračanica: Odlikovane majke koje imaju četvoro i više deceNakon liturgije koju je u porti manastira Gračanica služio partijarh srpski Porfirije, ordenom "Majka devet Jugovića" odlikovane su žene koje imaju četvoro i više dece.

vidovdanska-priznanja-majkama

Foto: Kim

"Zna naš narod šta je najveće blago, rađaju se deca... Zato svake godine posle liturgije odlikujemo ordenom sve majke srpske koje žive na Kosovu i Metohiji, a koje su rodile četvoro, petoro i više dece", rekao je patrijarh Porfirije.

Nagrađene majke su pored ordena dobile i jednokratnu novčanu pomoć, koju je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Molimo se Bogu da im da snage, ljubavi i strpljenja da odgajaju svoju decu u duhu ljubavi Hristove. Sigurno nema većeg i težeg podviga od vaspitavanja dece i obrazovanja njih u Hristu, ali u isto vreme, nema ni ništa blagoslovenije... To znači da tamo gde postoji trud i napor - Gospod višestruko blagosilja, uzvraća i nagrađuje nagradom koja je sigurno neuporedivo veća od svake naše ljudske skromne podrške", dodao je patrijarh.

Ove godine, dodeljena su 34 srebrna ordena, kao i osam zlatnih.

Majka petoro dece, Sanja Šarić iz Orahovca, nagrađena je zlatnim ordenom. Njeno najstarije dete ima deset, a najmlađe godinu dana.

"Bogu hvala na ovome daru i na tome što nam je sam patrijarh uručio. Baš sam uzbuđena, hvala i svim dobrim ljudima koji misle na nas. Sa svakim detetom je sve lepše i lakše, veća radost, ali i obaveze. Ja bih svakoj majci rekla da rađa", kazala je Šarićeva.

Tatjana Stojanović iz Kosovske Mitrovice, došla je sa svoje petoro dece da ovu nagradu primi po drugi put.

"Stvarno je velika satisfakcija kad ovako budete nagrađeni. Mislim, nagrađeni ste osmehom dece, njihovim napretkom, rastom, ali kada dobijete ovako nešto, osetite da dajete doprinos državi, narodu na duže staze... Moje najstarije dete ima 13 godina, a najmlađe godinu dana. Sada su deca porasla, pa mi pomažu. Nekad je teže, nekad lakše, ali svuda je tako. Kada smo zajedno, tada nam je lepo, kada su praznici, kada idemo na letovanje, lep nam je svaki dan", navela je Stojanovićeva.

Ordenje je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a dodelili su ih patrijarh Porfirije i vladika raško-prizrenski Teodosije.
Tagovi: GračanicaDecaŽene

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije