09:07 | 28.06.2022 Izvor: Kim

"Vidovdansko pesničko bdenije" - uručene književne nagradeTokom održavanja tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija", sinoć su u porti manastira Gračanica uručene književne nagrade. Publici se predstavio i Big Bend Radio-televizije Srbije.

vidovdansko-pesnicko-bdenije-ljudski-zivoti-sve-nestvarniji

Foto: Kim

Članovi orkestra iz Beograda otvorili su manifestaciju himnom "Bože pravde".

Profesorka Filozofskog fakulteta u Prištini, Valentina Pitulić, uručila je "Zlatni krst kneza Lazara" pesniku i esejisti iz Beograda, Slobodanu Zubanoviću.

"Sledeće godine slavim 50 godina od izdavanja moje prve knjige, ovo je prava potvrda o tome šta sam postigao. Vidovdan je poseban dan za srpski narod, to je praznik koji se nalazi na vrhu stepenica našeg istorijskog pamćenja", kazao je Zubanović za RTV Kim.

Obraćajući se publici, naveo je da "prima ovo književno priznanje sa velikom čašću".

"Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji. Kada se reč čovek sve čudnije izgovara, kada na kraju naše pisanje i pevanje postaju jedna jedina strana stvarnosti i ogledalo dana pred kojim stajemo svakog jutra - nadam se da će se svet vratiti sebi, a svi ljudi ispuniti razlog svog dolaska na svet", rekao je Zubanović.

"Gračaničku povelju" pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka uručio je direktor Doma kulture "Gračanica", Živojin Rakočević.

"Kada neko dobije povelju, onda dobija dar koji ga obavezuje da njegov rad bude postojan, pogotovo kada to vuče vertikalu od kralja Milutina i manastira Gračanica", rekao je Nešić.

Dodao je da je prvi put na Kosovu i osvrnuo se na značaj Vidovdana.

"Vidovdan, kao deo kosovskog zaveta, uz svetosavski zavet čini jezgro srpske kulture. To je jedan od centralnih datuma i događaja, koji nam pomaže da opstanemo u ovim teškim vremenima. Vremena nikada nisu bila laka, ni onda kada se počeo slaviti Vidovdan, ni sada kada smo odmakli nekoliko stotina godina od tog istorijski međaškog datuma", naveo je Nešić.

Nagradu "Pero despota Stefana Lazarevića" pesniku Petru Matoviću iz Požege uručio je urednik književnog programa gračaničkog Doma kulture, Žarko Milenković.

"Jako me obradovala vest da sam dobitnik ove nagrade iz razloga što je despot Stefan Lazaravić jedan od naših najboljih književnika iz perioda srednjeg veka. Autor knjige ’Slovo ljubve’ i danas nas opominje koliko su ljubav i praštanje važni da se suštinski hristijanizujemo", kazao je Matović.

Novoizabrana Kosovka devojka, Marijana Simić, uručila je "Кondir Кosovke devojke" pesnikinji iz Beograda, Danici Vukićević.

Nakon dodele vidovdanskih književnih nagrada, stihove su govorili pesnici sa Kosova i Metohije i iz drugih delova Srbije.

Manifestaciju je upotpunio Big Bend RTS-a, pod vođstvom Filipa Bulatovića.

"Vidovdanskom pesničkom bdeniju" prisustvovali su patrijarh srpski Porfirije, vladika raško-prizrenski Teodosije, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić i mnogi drugi.

Ova manifestacija je prvi put održana 1989. godine, u vreme obeležavanja šest vekova od Kosovskog boja.

Ovogodišnje "Vidovdansko pesničko bdenije" bilo je 32. po redu.
Tagovi: Gračanica

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije