Kosovu od EU i Nemačke više od 100 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje otpadom

Predstavnici Evropske unije, Nemačke i vlade u Prištini potpisali su dva sporazuma o finansiranju, koji će omogućiti Kosovu da dobije više od 100 miliona evra za sprovođenje projekata ...
Image

Planirano je da se projekti realizuju u periodu od 2023. do 2027. godine.

„Oba projekta, koja pokazuju snažnu solidarnost Evropske unije i njenih članica sa Kosovom, doprineće zaštiti životne sredine i poboljšati usklađenost Kosova sa ekološkim standardima Unije kao jednim od uslova za pristupanje ovoj organizaciji. Cilj je rešavanje akutnih problema otpada u kosovskim opštinama i pomoć u stvaranju sigurnijih i boljih uslova za život“, navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Projekat prečišćavanja otpadnih voda uključiće izgradnju novih glavnih kanalizacionih vodova od Prištine do Kosova Polja, Obilića i u pravcu Gračanice, kao i rehabilitaciju regionalne kanalizacione mreže i kućnih priključaka i sistema za odvajanje olujne vode.

„Ovaj projekat će dopuniti izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje će finansirati Francuska, čineći ovaj zajednički poduhvat EU, Nemačke i Francuske najvećom investicijom ikada u ovom sektoru na Kosovu. Nemačka će obezbediti 48,8 miliona, a EU 20 miliona evra za projekat otpadnih voda, dok će opštine Priština i Kosovo Polje sufinansirati projekat sa devet i dva miliona evra“, dodaje se u saopštenju.

Projekat upravljanja čvrstim otpadom će se sprovoditi u opštinama Priština, Prizren, Gnjilane, Uroševac, Podujevo i Peć.

Uključiće izgradnju, proširenje i rehabilitaciju deponija i transfer stanica za čvrsti otpad.

„Za ovaj projekat Nemačka će obezbediti 20 miliona, a EU ukupno do 24 miliona evra, dok će kosovska vlada dati osam miliona evra, a Opština Peć još tri miliona evra“, navodi se u saopštenju.

Evropska unija je najveći pružalac finansijske pomoći Kosovu, naglasili su iz Kancelarije EU u Prištini.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.