Više od 80 predmeta iz suda u Mitrovici biće prebačeno u druge sudove

Sudski savet Kosova (SSK) odlučio je da 83 predmeta Osnovnog suda u Mitrovici budu prebačeni u druge Osnovne sudove na Kosovu.
Image

Predmeti su iz Osnovnog suda u Mitrovici, prebačeni u Osnovne sudove u Peći, Prizrenu, Đakovici, Uroševcu i Gnjilanu, prenela je danas Zakletva za pravdu, pozivajući se na potvrdu Sudskog saveta Kosova.

Kako su naveli, sve vrste sudskih predmeta su uključene u ovaj prenos, osim slučajeva ratnih zločina.

Što se tiče perioda prenosa predmeta, SSK je najavio da će uraditi analizu u vezi sa obimom predmeta i brojem sudija u pojedinim sudovima i odeljenjima, gde su predmeti, i postupiće po potrebi.

Inače, nakon podnošenja ostavki srpskih sudija Osnovnog suda u Mitrovici, u saradnji sa SSK-om izrađen je privremeni plan delovanja, pod novim okolnostima.

Ovaj privremeni akcioni plan za nastavak rada Osnovnog suda u Mitrovici i njegovih filijala, sadrži nekoliko tačaka, uključujući identifikaciju predmeta za prenos drugim sudovima.

Što se tiče identifikacije predmeta za prebacivanje u druge sudove, potpredsednik Bekim Velići je za Zakletva za pravdu rekao da su dobili podršku svih sudova na Kosovu, prenosi KoSSev.

Takođe, Lumnije Surduli, upravnica Osnovnog suda u Mitrovici, rekla je da su formirali komisiju za registraciju predmeta na kojima su bile angažovane srpske sudije.

Tako su predmeti kojima su se bavile srpske sudije podeljeni i dodeljeni albanskim sudijama.

Prema podacima Sudskog saveta Kosova, ukupan broj sudija i drugih zaposlenih iz reda srpske zajednice, koji su u novembru prošle godine podneli ostavke do sada, je 144, od čega je 25 sudija.

Prema Statističkom izveštaju sudova, za 2022. godinu, u Osnovnom sudu u Mitrovici, ukupan broj nerešenih predmeta na početku 2022. godine i predmeta prihvaćenih tokom 2022. godine, je 17.102.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.