Više stotina Albanaca na protestu podrške optuženima u Hagu

Nedaleko od suda gde je danas počelo suđenje bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i trojici drugih visokih lidera nekadašnje OVK, okupilo se više stotina Albanaca ...
Image

Na protestu su se mogli videti transparenti na kojima piše da je „sud politički“, da je „OVK vodila oslobodilačku borbu“, da ne treba „izjednačavati žrtve sa kriminalcima“, kao i drugi slični slogani.

Oni koji su u Hag došli iz drugih evropskih država istakli su da je sud „velika nepravda Kosovu“.

„Došli smo ovde na dan početka suđenja, kako bi podigli glas i stavili do znanja međunarodnoj javnosti da je ovo nepravda koja će biti crna mrlja za međunarodno pravo. Uzeti od naroda oslobodioce, one koji su počeli rat, oslobodili Kosovo od stogodišnje okupacije, izgarali za Kosovo, to je velika nepravda, tako da apelujemo da se oni što pre oslobode, kao heroji kakvi i jesu“, kazali su na protestu.

„Kosovo nije trebalo da osnuje ovaj sud, bolje bi bilo da ga formiraju Ujedinjene nacije. Nažalost, ovo su poslanici sami sebi učinili, jer su ga sami izglasali“, rekli su.

Inače, u nedelju se protestovalo i u Prištini, gde je više hiljada ljudi došlo iz svih krajeva Kosova kako bi marširalo u znak podrške svojim herojima u ratu i miru.

Sudeći po dosadašnjim reagovanjima u Prištini i ispred Specijalnog suda u Hagu, na snazi je polarizovano raspoloženje. Na jednoj strani se ističe da je Kosovo malo uradilo kako bi se sprovela pravda, a na drugoj se smatra da je specijalni sud bio nepotreban, jer je OVK bila pokret koji je branio Albance od tadašnjeg režima.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.