Visoki Dečani: Dokumentarac „Dečanski ključ“ nema blagoslov vladike Teodosija

Saopštila Uprava Manastira Visoki Dečani
Image
Foto: Kontakt Plus

Uprava Manastira Visoki Dečani saopštila je da u nekim medijima najavljeno snimanje dokumentarca „Dečanski ključ“ režisera Milutina Petrovića nije dogovoreno sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i nema njegov blagoslov.

Takođe, kako se dodaje, o snimanju pomenutog dokumentarnog filma najavljenom u septembru ništa nije dogovoreno ni sa igumanom manastira arhimandritom Savom.

„Obaveštavamo javnost da se nedogovoreni projekti o svetinjama na Кosovu i Metohiji ne preduzimaju i vesti o njima ne šire u medijima jer takvo ponašanje nanosi štetu našoj Crkvi. Pominjanje snimanja ovog filma u nekim kosovskim albanskim medijima (Gazeta Express, Zeri), bez ikakve provere sa manastirom Dečani i Eparhijom, zlonamerno je već predstavljeno kao aktivnost usmerena protiv Кosova, što naša Crkva doživljava kao još jednu u nizu mnogih pretnji i zloupotrebe novinarske etike“, navodi se u objavi na Fejsbuku.

„Promocija baštine SPC i naših svetinja na Кosovu i Metohiji (u Eparhiji raško-prizrenskoj) moguća je jedino sa blagoslovom nadležnog eparhijskog Arhijereja i u koordinaciji sa manastirima ili parohijskim crkvama“, poručuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.