Visoki Dečani: Neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika ugrožavaju bezbednost Crkve

Neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika, koji su i ovih dana javno rekli da odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda o zemljištu, ugrožavaju bezbednost, imovinu i religijske slobode ...
Image

Iz manastira Visoki Dečani saopšteno je da je srpska pravoslavna eparhija na Kosovu i Metohiji uvek bila otvorena za dijalog sa kosovskim institucijama, ali ne i po pitanju zakonitosti odluke Ustavnog suda na Kosovu iz 2016. godine, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje.#Serbian #Orthodox #Diocese in #Kosovo has always been open for dialog with Kosovo institutions but not on legality of the 2016 #Kosovo Constitutional Court decision which confirmed Dečani Monastery ownership over 24 hectares. This is a firm position of EU/OSCE/Quint Ambassadors. pic.twitter.com/QHEyZOjlTB— Dečani Monastery (@DecaniMonastery) October 10, 2022

„Ovo je čvrst stav ambasadora Evropske unije, OEBS-a i Kvinte“, objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Iz manastira poručuju da neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika protiv Crkve ugrožavaju bezbednost, imovinu i religijske slobode.

„Zbog sistematskog kršenja naših prava, čak i onih zagarantovanih kosovskim zakonima, SPC ne može normalno da funkcioniše na Kosovu bez zaštite njenog identiteta, prava, imovine i sloboda, uz čvrste međunarodne garancije i zaštitu KFOR-a u Dečanima“, navodi se u saopštenju.

Iz Visokih Dečana poručuju i da su ovih dana „predsednik i premijer prištinskih institucija javno rekli da odbijaju da implementiraju odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, kojim se manastiru priznaje vlasništvo nad 24 hektara zemlje“.

„Podrivajući konačnu i neopozivu odluku kosovskog Ustavnog suda po pitanju manastira u Dečanima i mešanjem političara u sudske odluke, ozbiljno se podriva vladavina prava na Kosovu, čime se još više ugrožavaju verske slobode i poverenje između zajednica“, zaključuje se u poruci na Tviteru manastira Visoki Dečani.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.