09:48 | 10.10.2022 Izvor: RTS

Visoki Dečani: Neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika ugrožavaju bezbednost CrkveNeosnovane optužbe prištinskih zvaničnika, koji su i ovih dana javno rekli da odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda o zemljištu, ugrožavaju bezbednost, imovinu i religijske slobode Srpske pravoslavne crkve, objavljeno je na Tviteru manastira Visoki Dečani.

visoki-decani-neosnovane-optuzbe-pristinskih-zvanicnika-ugrozavaju-bezbednost-crkve

Kontakt Plus radio

Iz manastira Visoki Dečani saopšteno je da je srpska pravoslavna eparhija na Kosovu i Metohiji uvek bila otvorena za dijalog sa kosovskim institucijama, ali ne i po pitanju zakonitosti odluke Ustavnog suda na Kosovu iz 2016. godine, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje.

"Ovo je čvrst stav ambasadora Evropske unije, OEBS-a i Kvinte", objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Iz manastira poručuju da neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika protiv Crkve ugrožavaju bezbednost, imovinu i religijske slobode.

"Zbog sistematskog kršenja naših prava, čak i onih zagarantovanih kosovskim zakonima, SPC ne može normalno da funkcioniše na Kosovu bez zaštite njenog identiteta, prava, imovine i sloboda, uz čvrste međunarodne garancije i zaštitu KFOR-a u Dečanima", navodi se u saopštenju.

Iz Visokih Dečana poručuju i da su ovih dana "predsednik i premijer prištinskih institucija javno rekli da odbijaju da implementiraju odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, kojim se manastiru priznaje vlasništvo nad 24 hektara zemlje".

"Podrivajući konačnu i neopozivu odluku kosovskog Ustavnog suda po pitanju manastira u Dečanima i mešanjem političara u sudske odluke, ozbiljno se podriva vladavina prava na Kosovu, čime se još više ugrožavaju verske slobode i poverenje između zajednica", zaključuje se u poruci na Tviteru manastira Visoki Dečani.

RTS
Tagovi: PravosuđeBezbednostVisoki Dečani

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije