09:11 | 22.07.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Manastirsko bratstvo: Potrebno je da KFOR nastavi da čuva Visoke DečaneBratstvo manastira Visoki Dečani saopštilo je da je potrebno da pripadnici Međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) i dalje čuvaju taj spomenik kulture zbog napada albanskih ekstremista.

visoki-decani-potrebno-da-vojnici-kfor-a-stite-manastir

Foto: twitter.com/DecaniManastir

Manastirsko bratstvo je reagovalo na izjavu kosovskog ministra kulture Hajrula Čekua da Visokim Dečanima ne treba zaštita KFOR-a.

"Ipak treba - nakon četiri oružana napada albanskih ekstremista, ISIS grafita na našim zidovima i hapšenja naoružane grupe pred našom kapijom 2016. godine. Kosovska vlada nastavlja sa nepoštovanjem zakona i sudskih odluka", navodi se u objavi na društvenoj mreži Twitter.

Zaštita od strane KFOR-a potrebna je, kako kažu u manastiru, zbog "opšte političke, pravne i bezbednosne nestabilnosti za naš narod na KiM, jer se kosovske vlasti ponašaju kao da je ovo etnički čista albanska teritorija".

"Manastir Dečani i SPC su izloženi stalnom negiranju našeg identiteta i prava, uz medijski govor mržnje. SPC na KiM ostaje rešena da očuva svoj identitet, tradiciju, imovinska prava i verske slobode. Dok god smo ugroženi na KiM, što priznaju UNESCO, Evropa Nostra i druge međunarodne organizacije, potrebna nam je posebna institucionalna i bezbednosna zaštita KFOR-a", poručuju iz manastira Visoki Dečani.
Tagovi: KFOR Visoki Dečani

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije