Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Vitez na biciklu: Dragan Šibalić iz Kraljeva za 21 dan obišao svetinje na KiM

Kraljevčanin Dragan Šibalić krenuo je biciklom na pokloničko putovanje i za 21 dan obišao 26 manastira i 60 crkava na Kosovu i Metohiji, a prešao oko 1.000 kilometara.
Image

„Hodočašće srpskim Jerusalimom“, kako je ovaj Kraljevčanin nazvao svoju misiju na Kosovu započeo je 6. oktobra.

„Krenuo sam 6. oktobra iz Rudnice i onda sam nastavio dalje preko severa Kosova, Kosovskim Pomoravljem stigao sam do manastira Sveti arhangeli. Hteo sam na neki način da pružim podršku našem narodu ovde u ovim teškim vremenima, takođe i ja da duhovno ojačam krećući se stopama naših slavnih predaka, vitezova, svetitelja“, priča za Gračanicu Onlajn Dragan Šibalić.

Sa Draganom smo se susreli u zadužbini cara Dušana manastiru Sveti arhangeli iz 14. veka, manastiru koji je na njega ostavio, kako nam je rekao, najveći utisak.

„Bez obzira što je sada u ruševinama, mogu zamisliti kakav je bio u ono vreme pre možda 400-500 godina u svom punom sjaju, koliko je to bila jedna velelepna građevina, koliko sam čitao da je to bilo u to vreme naš najveći, najimpozatniji manastir. Nekako mi je on ostavio najveći utisak od svih manastira“, nastavio je Dragan.

U šetnji kroz Prizren, zajedno sa sagovornikom Gračanice Onlajn obišli su Prizrensku bogosloviju, crkvu Svetog Đorđa i prelepu Bogorodicu Ljevišku.

„Kosovo i Metohija je centar srpske duhovnosti, tradicije i kulture. Kao što je na primer za Jevreje Jerusalim, tako je i za Srbe Kosovo i Metohija“, dodaje ovaj biciklista, koji je u Prizrenu zamoljen od strane Kosovske policije da skine duksericu na kojoj se nalazila zastava Srbije, da ne bi isprovocirao nekog.

Prema njegovim rečima, hodočašće na Kosovu i Metohiji probudilo je u njemu želju i da napiše knjigu o ovom putovanju.

„Pišem svako veče, po jednu, dve, tri stranice, zavisi koliko materijala u toku dana skupim. Kad dođem kući to ću još malo da sredim. Pišem o svim ljudima koje sam sreo, crkvama, manastirima, kako su me dočekivali, bukvalno ono što se kaže, svaki detalj“, kazuje Dragan.

Na društvenim mrežama Dragan Šibalić je prepoznatljiv pod imenom vitez na biciklu, a ovo nije prva avantura u koju se uputio.

„Putujem dosta dugo vremena. Moj najdalji put je bio do Japana kada sam prešao 14.000 kilometara. Išao sam i do Indije 2016. godine i Nepala, po Himalajima. Tada sam za pet meseci prešao 8.500 kilometara. Veliki deo Evrope sam obišao, Srbije i sada i Kosovo, jer, kao što se kaže, Kosovo je srce Srbije“, naglasio je Dragan.

Nakon obilaska svetinja na Kosovu i Metohiji, Dragan Šibalić sprema novi podvig – put oko sveta na pet godina. Detalje nije hteo da otkrije, ali je obećao da će ga započeti sledeće godine upravo u manastiru Sveti arhangeli u Prizrenu.

Gračanica Onlajn


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.