17:35, 30.04.2020Izvor: KoSSev

Vitia: Ublažavanje mera kroz tri faze, od 4. maja kretanje dozvoljeno ukupno 3 sataVršilac dužnosti ministra zdravlja u kosovskoj Vladi, Arben Vitia, danas je na konferenciji za štampu najavio nove mere u borbi protiv koronavirusa. Navodi da će se započeti sa procesom ublažavanja mera kroz tri faze, te da prva kreće u ponedeljak 4.maja, kada će, između ostalog, početi da se primenjuje mera o dozvoljenom izlasku u dva termina, a ukupno 3 sata.

vitia-ublazavanje-mera-kroz-tri-faze-od-4-maja-kretanje-dozvoljeno-ukupno-3-sata

Foto: Ministarstvo zdravlja

Vitia je izjavio da je trenutno na Kosovu koronavirusom inficirano 3% stanovništva, te da je u poslednja tri dana broj izlečanih pacijenata veći od broja inficiranih.

Podsetio je da su pre 15 dana uvedene nove mere, usled povećanja broja slučajeva koronavirusa, među kojima je i ona o 90-minutnom kretanju građana, uz naznaku da je usled „saradnje građana“ sada moguće ublažiti mere.

Vitia je saopštio da će se blaže mere sprovoditi kroz tri faze.

„Sada smo u situaciji kada nam kriva virusa omogućava da umanjimo ograničenja, ali nikako i na bilo koji način da ne zanemarimo opasnost“, poručio je Vitia.

Nove mere usmerene su na privredu i ekonomsku situaciju, a da li će biti uspešne, zavisi od saradnje građana i preduzeća, dodao je.

Prva faza trajaće od 4. do 18. maja, a u ovom periodu će biti dozvoljeno kretanje tri sata dnevno – u dva termina, pre i posle podne.

„Unutar ovih rasporeda svaka će kategorija imati mogućnosti završavanja obaveza. Građevinarstvo, nekretnine, trgovina vozilima, trgovine na malo, popravka ličnih artikala, konsultantske kancelarije. Raspored i liste će se objaviti nakon konferencije“, dodao je Vitia.

Druga faza počinje 18. maja i trajaće do 1. juna, a ublažavanje mera zavisi od procene situacije i preporuka Instituta za javno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije.

„Moramo imati na umu da prelazak iz prve faze u drugu zavisi od nas“, poručio je Vitia, naglašavajući da će se krenuti napred ukoliko se ne povećava broj slučajeva i slede uputstva.

Treća faza počinje 2.juna i trajaće do nove odluke.

Do kraja godine bez proslava rođendana, svadbi, veridbi?

Vitia je ujedno rekao da postoji mogućnost da u ovoj godini neće biti dozvoljene proslave rođendana, veridbi, venčanja i održavanje pogrebnih ceremonija kojima prisustvuje veći broj ljudi.

To ne znači da nećemo slaviti rođendane, da neće biti veridbi ili venčanja, već bez gostiju i okupljanja“, poručio je Vitia.


Tagovi: KosovoZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije