09:35 | 12.01.2022 Izvor: Glas Amerike

"Vlada Kosova od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa održavanjem referenduma"Portparolka kosovske vlade Rozafa Keljmendi, izjavila je da kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa održavanjem referenduma na Kosovu.

vlada-kosova-od-srbije-nije-dobila-zahtev-u-vezi-sa-odrzavanjem-referenduma

Kontakt Plus radio

Srbima na Kosovu biće omogućeno da putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini glasaju na referendumu o ustavnim promenama u pravosuđu, potvrdila je Keljmendi za Glas Amerike.

Mediji su 10. januara objavili tu informaciju pozivajući se na neimenovane zvaničnike kosovske vlade.

Rozafa Keljmendi, koja je i politička savetnica premijera Aljbina Kurtija, navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da kosovska vlada od Srbije nije dobila zahtev u vezi sa održavanjem referenduma.

"Nemamo nikakav zahtev Srbije o pitanju referenduma. Naš principijelni i velikodušni stav je sledeći - Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu glasati poštom ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu. Građanima Srbije nismo odbijali pravo da učestvuju na izborima u Srbiji. Ipak, mora se napraviti razlika između referenduma o isključivo unutrašnjem pitanju jedne zemlje i izbora. U ovom slučaju, Srbija organizuje referendum o sistemu državnog uređenja Srbije, odnosno o sistemu pravosuđa, kao tendencija Vučića da Srbija izgleda kao demokratska i moderna država. Kako se veze između ilegalnih struktura i kriminalnih grupa sve više pojavljuju i jačaju, posebno na severu, radimo na integraciji kosovskih Srba u institucije Republike Kosovo. Imamo dobru upravu koja ne diskriminiše i koja integriše", navela je Keljmendi.

Glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović, kaže da ga ovakva odluka kosovske vlade nimalo ne iznenađuje.

"Kosovo još jednom pokušava da potvrdi svoju državnost, a dozvola kosovskim Srbima da glasaju putem pošte, odnosno u Kancelariji za vezu Republike Srbije jeste impliciranje i podržavanje onoga što bi se desilo u bilo kojoj drugoj državi gde se Srbi tretiraju kao strani građani i imaju pravo da glasaju u svojoj ambasadi, odnosno da glasaju putem pošte", rekao je Avramović za Glas Amerike.

Omogućavanje Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, jeste rezulat pritiska međunarodne zajednice na Prištinu, smatra predsednik Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, Fatmir Šeholi.

"Kurti je pre tri nedelje bio jasan da neće dozvoliti održavanje referenduma, čak je rekao da neće biti nikada više organizovani ni lokalni ni parlamentarni izbori, ali je očigledno veliki međunarodni pritisak na njega i verovatno na Ministarstvo spoljnih poslova učinilo svoje", naveo je Šeholi.

Avramović i Šeholi navode da ih iznenađuje izostanak reakcije predstavnika Srba u kosovskim institucijama u vezi sa održavanjem referenduma i na Kosovu.

"Ono što čudi je ova vrlo glasna tišina srpskih prestavnika koji obično reaguju i na krađe u kokošinjcu recimo u okolini Kline, a ne reaguju na ove vesti koje smo dobili iz Prištine", rekao je Avramović.

"Ono što je za mene veoma zagonetno i čudno je da ni u jednom trenutku nigde nisam video da jedina politička partija Srba na Kosovu - Srpska lista, nije se oglasila nigde da li je protiv ovoga što Kurti i Vlada Kosova i političke stranke Albanaca govore da ne može biti održan referendum", dodao je Šeholi.

Glas Amerike zatražio je komentar i od predsednika Srpske liste Gorana Rakića, u vezi sa najavama da će Srbima na Kosovu biti omogućeno glasanje na referendumu putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, ali odgovor nije dobio.
Tagovi: Vlada KosovaReferendum

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije