Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Vlada Kosova odobrila dodatne sankcije Rusiji i Belorusiji

Vlada Kosova odobrila je dodatne sankcije Rusiji i Belorusiji, prenosi Ekonomija onlajn.
Image

Vlada Kosova usvojila je odluku o izmeni i dopuni Odluke vlade br. 01/64, od 25.02.2022. 'o sprovođenju odluka Saveta Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država od strane Republike Kosovo, o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i Belorusiji, u vezi sa situacijom u Ukrajini'.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da, iako Kosovo nije u obavezi da odobri sankcije, ono to čini kako bi se svrstalo uz EU i SAD i kako bi osudili agresiju Rusije u Ukrajini, prenosi Ekonomia onlajn. 

„Nastavljajući da podržavamo protivljenje agresiji Ruske Federacije prema Ukrajini, u skladu sa merama EU i SAD, predlažemo da se promeni odluka o primeni 10. paketa EU prema Ruskoj Federaciji i Belorusiji“ – navela je. 

„Kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, EU je 25. februara 2023. odobrila ovaj paket ekonomskih sankcija. Ovaj paket uključuje izvoz kritične tehnologije industrijske robe, uvoz asfalta i sintetičke gume, obezbeđivanje kapaciteta za skladištenje gasa za Ruse, tranzit kroz Rusiju za izvezenu robu iz EU“ – dodala je. 

Takođe, Gervala je ukazala da su dodatne sankcije uvedene protiv 87 pojedinaca i 34 ruska subjekta. 

„EU je suspendovala dozvole emitera RT Arabic i Sputnjik na arapskom jeziku, ograničila je mogućnost ruskih građana da budu na bilo kojoj funkciji u organima upravljanja kritičnom infrastrukturom i entitetima EU, uvela je dodatne sankcije protiv 87 pojedinaca i 34 entiteta, uključujući donosioce odluka i najviše vojne lidere, komandante grupe Vagner i proizvođače dronova“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.