Vlada Srbije: Humanitarna pomoć Turskoj i Siriji u medicinskoj opremi, lekovima, robi i novcu

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak da se Republici Turskoj i Sirijskoj Arapskoj Republici uputi humanitarna pomoć u medicinskoj opremi, lekovima, robi i novcu, kao i ...
Image

Precizira se da je do danas u lekovima i medicinskoj opremi za Siriju izdvojeno 1,03 miliona evra, a za Tursku 1,01 milion evra, te da su prvi kontigenti medicinske opreme, lekova i robe već upućeni u ugrožena područja razornim zemljotresom. 

Što se tiče robe, za Tursku je opredeljena donacija u vrednosti od 830,5 hiljada evra, dok je za Siriju namenjena roba vrednosti 878 hiljada evra – navode iz ove vlade.

„Operativni tim će pribavljati informacije o potrebama Turske i Sirije u robi, određivaće vrste, količine i prioritet njenog upućivanja, načinima transporta, kao i koordinacijom slanja novčane pomoći koja je prikupljena od fizičkih i pravnih lica putem posebnih brojeva telefona koji su otvoreni za ovu namenu“ – dodaje se.  

Vlada Srbije je takođe usvojila i Zaključak o olakšavanju tranzita kroz carinsko područje Srbije, radi dopremanja humanitarne pomoći ovim državama kako bi u najkraćem mogućem roku stigla do građana koji žive u područjima pogođenim zemljotresom.

Zaključci su usvojeni na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navode iz vlade. 

Podsetimo, Vlada Srbije prethodno je otvorila i SMS brojeve za pomoć Turskoj i Siriji. 

Pročitajte još: 

Vlada Srbije otvorila i SMS broj za pomoć Siriji – 1004

Vlada Srbije: Otvoren broj telefona za slanje SMS poruka za pomoć Turskoj

Patrijarh Porfirije pozvao na sakupljanje pomoći za stradale u Turskoj i Siriji


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.