Vlada Srbije: Otvoren broj telefona za slanje SMS poruka za pomoć Turskoj

Vlada Srbije saopštila je da je otvoren broj telefona na koji građani slanjem SMS poruke mogu donirati novac koji će biti iskorišćen za saniranje posledica zemljotresa u Turskoj i za ...
Image

Broj telefona na koji građani mogu poslati SMS poruku je 1003. Cena poruke je 200 dinara i može se poslati sa mreža svih mobilnih operatora koji posluju na teritoriji Republike Srbije.

Iz Vlade Srbije nisu pomenuli mogućnost slanja SMS-a ili bilo kakve pomoći za Siriju čiji su građani takođe stradali u zemljotresu. 

Više od 28.000 osoba je poginulo, a desetine hiljada su povređene u katastrofalnom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju, javlja N1, pozivajući se na CNN. 

U Turskoj, broj mrtvih je porastao na najmanje 24.617, objavio je potpredsednik Fuat Oktaj na konferenciji za novinare. U Siriji, stradalo je 3.575 osoba, uključujući 2.167 u područjima koja drže pobunjenici na severozapadu zemlje, objavili su „Beli šlemovi“. Dodatnih 1.408 smrtnih slučajeva zabeleženo je na teritorijama pod kontrolom vlade, javljaju sirijski državni mediji, koji se pozivaju na ministarstvo zdravlja, prenosi CNN, a javlja N1. 

Preživeli, mnogi od njih bez krova nad glavom, mogli bi da dožive „sekundarnu katastrofu“ dok sneg i hladnoća pogoršavaju ionako strašne uslove u kojima borave, objavila je Svetska zdravstvena organizacija.

Akcije spasavanja još uvek traju, a u one u Turskoj uključen je tim iz Srbije, kao i sa Kosova.  


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.