21:22, 08.04.2020Izvor: N1 / Beta / Danas

Vlada Srbije uvodi zabranu kretanja od petka do ponedeljkaKako se povećava broj obolelih od Covid -19 tako se najavljuju i strože zabrane kretanja. Struka kaže da se najjači udar koronavirusa očekuje u narednih 10 dana. Vlada je najavila da će nova najduža zabrana kretanja početi u petak u 17h i da će trajati do ponedeljka u 5h. Po novom režimu, stariji od 65 godina, u nabavku će moći da odu u petak između četiri i sedam ujutru. 
 

vlada-srbije-uvodi-zabranu-kretanja-od-petka-do-ponedeljka

Izvor: Tanjug / Andrija Vukelić

Nadležni su mere doneli prema preporuci epidemiologa.

"Ovo što se planira od petka je potpuno u skladu s tim, s tim što je to potpuna zabrana kretanja koja uslovljava i zabranu kontakata. Da li će to biti nastavljeno zavisi od brojeva koje dobijemo narednih dana", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je u utorak na Javnom servisu rekao da najstrože mere o eventualnoj višenedeljnoj zabrani kretanja, ukoliko budu donete, moguće je da neće važiti isto za sve. 

Naime, ko će i koliko imati ograničeno kretanje, prema najavama nadležnih, može da zavisi i od broja zaraženih u pojedinim gradovima.

Brnabić: Nekoliko koraka će prethoditi eventualnoj celodnevnoj zabrani kretanja u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas će nekoliko koraka prethoditi eventualnom uvođenju celodnevne zabrane kretanja, mere u borbi poritv pandemije korona virusa.

“Mislim da je struka za to, to može da se čuje na konferencijama za novinare. Mi se trudimo da to izbegnemo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ja smo razgovarali o tome da postoji još koraka pre toga“, rekla je Brnabić za TV Prva.

Navela je da te korake predstavljaju mere izolacije najvećih žarišta korona virusa – Beograda, Niša, Novog Pazara, Valjeva i Ćuprije i zatvaranje velikih firmi na sedam ili 14 dana.

Brnabić je obrazložila da je mera zabrane kretanja od petka u 17 sati do ponedeljka u pet časova ujutru doneta zato što je tokom tih dana najviše građana na ulicama, a najmanje se poštuju mere Vlade Srbije.

Potvrdila je da će penzioneri zbog produžene zabrane kretanja tokom vikenda u kupovinu moći da idu petkom od 4h do 7h ujutru, umesto subotom kako je to do sada bilo.

Građani će svoje kućne ljubimce moći da šetaju subotom i nedeljom od  8 do 10 časova i od 23 do 01 sat tokom noći.

Poljoprivrednici će tokom trajanja te mera zabrane kretanja moći da nastave poslove na svojim poljima.

Istakla je da je zdravstveni sistem Srbije “prenapregnut“, da su popunjeni svi bolnički kapaciteti u Beogradu i Nišu, te da će bolnice u Pančevu i Batajnici biti preuređene u “Covid bolnice“.

Beograd je i dalje grad sa najvise ljudi kod kojih je potvrđen Covid - 19, 990, odnosno 48,74 odsto, potom Niš sa 153 zaražena i Novi Sad sa 104 obolela. 

Podsetimo, prošle subote u 13 sati počela je najduža zabrana kretanja do sada i trajala je do ponedeljka u pet ujutru.Tada je na teritoriji cele Srbije kretanje bez dozvole bilo zabranjeno punih 40 sati. 


Tagovi: SrbijaKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije