19:39, 22.07.2021Izvor: RTV KiM

Vladika Teodosije: Naše svetinje dele sudbinu našeg narodaSkrnavljenje crkve Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod, jasna je poruka da nismo poželjni na ovom području, kazao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

vladika-teodosije-nase-svetinje-dele-sudbinu-naseg-naroda

Foto: RTV KiM

„Potrebno je veliko trpljenje, vera i velika ljubav prema našoj svetoj zemlji, da bi mogli da podnesemo sve ono što nam se dešava. Slučaj Srboljuba Veselinovića pokazuje da su Srbi spremi na trpljenje i žrtvu, rekao bih da je to i naša cena u vremenu u kome živimo. Nadamo se od Boga da će svakome dati po delima i nadamo se da će biti pravedni sudija svima koji čine nedela“, rekao je vladika Teodosije.

Vladika je dodao da je jasno da počinioci, kao mnogo puta pre, nisu pronađeni i da neće ni biti pronađeni.

„Svetinje dele sudbinu našeg naroda i one bivaju skrnavljene, a mi ih ponovo osvećujemo molitvom, svetom liturgijom i vodicom. Za nas je najvažnije da istrajemo, da te svetinje ne budu samo kamen i spomenici, nego da to budu živi manastiri i crkve, gde ćemo da služimo svetu liturgiju i molimo se Bogu“, rekao je on.

Kosovska policija privela je juče Srboljuba Veselinovića (80) na administrativnom prelazu Jarinje. Veselinović je na manastirskom imanju u Gračanici razgovarao danas sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petrom Petkovićem.

Veselinović je u obraćanju medijima naveo da je saslušan u prizrenskom sudu.

„Kazali su mi da su me priveli zbog struje koju nisam platio. Na dokumentu koji su mi pokazali stoji moja lična karta, ne znam kako... Kažu da sam krao struju sa dalekovoda“, rekao je Veselinović i dodao da na Kosovu nije boravio od 1952. godine.

Petković kaže da je Srboljubov primer „još jedna zloupotreba prištinskog pravosuđa“.

„Da li može da se kaže da je u pitanju paradoks? Sa druge strane, kada govorimo o Kosovu i Metohiji, činjenica je da Srbi stradaju od prištinskog pravosuđa. Između ostalog, tako što se optužuju za stvari koje nisu počinili“, rekao je Petković.

Dodao je da se ovakvim primerom interno raseljenim licima šalje poruka da se ne vraćaju na KiM.

„Ako naši ljudi, koji su proterani sa svojih vekovnih ognjišta, vide kako prolaze Veselinović, Dragica Gašić, Nikola Perić i Ranko Bacić koji je na Petrovdan isprebijan kod Kline - svima je onda jasno zašto je stopa povratka manja od dva odsto. Ovo mora da stane“, kazao je Petković.

Prema podacima Kancelarije za KiM, od početka godine u srpskim sredinama na Kosovu zabeleženo je više od 80 incidenata.

Ekonomija manastira Gračanica: Sve što imamo podelićemo sa narodom

Petković je u okviru svoje dvodnevne posete Kosovu obišao ekonomiju manastira Gračanica, koja se prostire na više od 55 hektara.

Za dve godine na manastirskom imanju izgrađeni su objekti za uzgoj krava, teladi i svinja.

Planirana je i izgradnja farme za koze i ovce, nagovestio je vladika Teodosije.

„Pored onoga što kao crkva unosimo Bogu molitvom, mi i duhovno brinemo o našem narodu, jer čovek nije samo duša nego je i telo. Mi proizvodnjom hrane i stvaranjem ovakvih ekonomija brinemo o našem narodu. Sve ono što imamo - podelićemo sa našim narodom, ljudima koji žive ovde... Ima onih kojima je potrebna hrana, pomoć i posao da ostanu ovde“, rekao je on.

Vladika je naglasio da će se manastirska ekonomija dodatno razvijati.

Petković je obećao je da će Kancelarija za KiM nastaviti da pomaže ovo poljoprivredno dobro i SPC na Kosovu.

„Kancelarija je učestvovala u izgradnji jednog fantastičnog dobra koje, između ostalog, treba da predstavlja i jedan zatvoren sistem samooodrživosti. Sa druge strane, može da posluži, kada pogledate poljoprivredne mašine i zgrade koje su izgrađene, kao primer funkcionisanja i proizvodnje“, rekao je Petković.

Izgradnju novih objekata na manastirskoj ekonomiji pomogli su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i organizacije "Solidarnost za Kosovo", "Srbi za Srbe", "Delije", "Svi za Kosmet", kao i Srbi iz dijaspore.


Tagovi: GračanicaVladika TeodosijePetar Petković

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije