20:08, 13.05.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Vladika Teodosije osudio hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika; molebani u svim manastirima EparhijeEpiskop raško-prizrenski Teodosije, najoštrije je osudio hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću. Kao izraz molitvene podrške sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC u Crnoj Gori, on je danas sa monahinjama manastira Gračanica služio molebni kanon Presvetoj Bogorodici. 

vladika-teodosije-osudio-hapsenje-episkopa-joanikija-i-svestenika-molebani-u-svim-manastirima-eparhije

Foto: ERP

“Ovo najnovije nasilje nad našom Crkvom koja je izložena neviđenim pritiscima još od bezakonog proglašenja spornog zakona o veroispovesti pod pretnjama otimanja naših vekovnih svetinja, duboko ugrožava mir, ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu, i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta našeg vernog naroda”, navodi se u saopštenju Eparhije.

Vladika Teodosije je izrazio nadu da će vlasti u Podgorici prestati sa “nerazumnim progonom Crkve i stvaranjem podela u narodu”, te da će nepravedno pritvorenog episkopa Joanikija i njegove sveštenike što pre pustiti na slobodu.

Episkop raško-prizrenski danas je sa monahinjama manastira Gračanica služio moleban za sveštenike i vernike u Crnoj Gori. Najavljeno je da će, po blagoslovu episkopa, molebni kanoni biti služeni svakodnevno u svim manastirima Eparhije raško-prizrenske (ERP). 

“Ovoj inicijativi pridružio se i stavropigijalni manastir Pećka patrijaršija, pa će se molitve za naše pastire i verni narod u Crnoj Gori uznositi pred moštima svetih pećkih arhiepiskopa i patrijaraha - Sv. Кralja Stefana Dečanskog, Sv. Joanikija Devičkog, Sv. Petra Кoriškog i drugih svetitelja koji su prosijali na ovim svetim prostorima Stare Srbije”, ističe se u saopštenju ERP.

Podsetimo, episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici sveštenika Srpske pravoslavne crkve određeno je zadržavanje do 72 sata, zbog liturgije u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog kojoj je prisustvovao veći broj građana uprkos zabrani javnih okupljanja, zbog epidemije virusa korona. Hapšenje je naišlo na brojne osude i u Crnoj Gori i u Srbiji.


Tagovi: SPCCrna GoraVladika Teodosije

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije