Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života

Na sinoćnoj duhovnoj tribini u Gračanici, koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture Gračanica, vladika Teodosije govorio je o molitvi.
Image

Na početku besede, vladika je govorio o podvizima hrišćana tokom posta.

„Svaki hrišćanin u toku posta želi da uradi nešto dodatno, nešto posebno, neki podvig. Ali najbitnije je da je taj podvig za dobrobit zajednice“, rekao je vladika Teodosije.

U nastavku svoje besede vladika raško-prizrenski Teodosije govorio je o nerazdvojivosti posta i molitve.

„Post i molitva su nerazdvojni, nemoguće je samo jedno upražnjavati. Molitva je naš razgovor sa Bogom, razgovor naše duše sa Bogom, nevidljivim, stojeći ispred Njega, i iz duše, iz srca svog“, dodao je vladika.

Tokom svoje besede, vladika je istakao da je “molitva mati svih vrlina”.

„Molitva je uzdizanje našeg uma i našeg srca ka Bogu. Za molitvu može da se kaže da je mati svih vrlina, koja treba da krasi svakog čoveka. Molitva je bedem, ograda, zid koji nas štiti od našeg neprijatelja i naše duše“, kazao je episkop raško-prizrenski.

Vladika Teodosije je naglasio važnost jedne molitve koja se tokom ovog Velikog posta često čuje u Božjim hramovima, a to je molita svetog Jefrema Sirina.

„Gospode i vladaru života moga, duh lenjosti, mrzovolje, vlastoljublja i praznoslavlja ne daj mi. Duh celomudrenosti, smirenoumlja, trpljenja i ljubavi, daruj meni, slugi Tvome. O, Gospode Care, daruj mi da sagledam svoje grehove i da ne osuđujem brata svoga, jer si blagosloven u vekove vekova. Amin.“

Duhovne tribine u Domu kulture „Gračanica“ održavaju se svakog utorka tokom trajanja Vaskršnjeg posta uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.