Vladika Teodosije u Lipljanu: Ima nešto što se ne može prodati

Liturgijom, litijom i rezanjem kolača u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu, obeležena je hramovna slava.
Image

Ima nešto što se ne može prodati i moramo drugima pokazati da to nema zemaljsku cenu, kazao je u besedi vladika raško-prizrenski Teodosije.

„Sveti mučenici Flor i Lavr su svojim životima, a onda i svojim stradanjem osveštali prostor na kojem mi živimo. Naši preci, naši dedovi i očevi zalili su ovu zemlju svojim znojem, majke naše suzama, sve je ovo osveštano… Zato je važno da to znamo da vrednujemo i cenimo, da ne budemo kao mnogi naši sugrađani koji za šaku evra ili dolara prodaju sve ono što su nasledili. Ne može se to prodati, tu su i grobovi naših predaka, tu su kosti njihove…“, poručio je vladika.

Crkva Sv. Flora i Lavra u Lipljanu sagrađena je 1934. godine. Projektovao ju je srpski arhitekta Aleksandar Deroko.

Planirano je da se u pomenutom objektu tokom narednih dana počne sa izradom freski i to će prema najavama biti završeno do 2024. godine.

„Želimo što pre da krenemo i završimo, posle 90 godina, da hram blista svojim sjajem i svojom monumentalnošću. U poslednje vreme u crkvu dolazi isti broj ljudi, ne samo iz Lipljana, već i iz okoline. Ne možemo da kažemo da je isti broj ljudi kao ranije, jer sada nas manje ima ovde, ali mi tradiciju nećemo izgubiti“, kazao je predsednik Crkvene opštine Lipljan, Zoran Simijonović.

Slavski kolač se tradicionalno preuzima iz godine u godinu.

„Hvala Bogu da u ovim teškim vremenima ipak uspevamo da očuvamo našu tradiciju i da obeležavamo ovaj veliki naš praznik“, rekao je ovogodišnji domaćin slave, Miloš Žorić iz Lipljana.

Naredne godine domaćin slave biće porodica Čepkenović iz Lipljana.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.