Vlajić: Donošenje novog zakona o eksproprijaciji znači veću pravnu nesigurnost za građane

Pravni zastupnik Srba kojima je uzurpirano zemljište na severu Kosova, advokat Nebojša Vlajić, kazao je za TV Most da to što je Priština pokrenula proceduru za ...
Image

„Nije bilo nikakvog realnog razloga za izmenu Zakona o eksproprijaciji. Taj zakon je dovoljno strog i to je ono što Prištini nije odgovaralo. Taj zakon predviđa procedure i stroge uslove za ekspropisanje nečijeg zemljišta“, istaka je Vlajić.

Dodao je da prištinska administracija poštuje samo one zakona koji joj odgovaraju.

„Oni su u slučajevima eksproprijacija u opštinama Zubin Potok i Leposavić ignorisali čitav jedan zakon. Nisu sproveli nijedno pravilo iz tog zakona, niti su poštovali prava vlasnika zemljišta. Vidi se da je čitav postupak koji je vođen uz ignorisanje zakona. Zbog toga mislim da su morali da predlože i da razmišljaju o usvajanju novog zakona, jer one radnje koje su oni obavljali nikako se ne uklapaju u zakon koji je tada bio na snazi“, naveo je Vlajić.

On smatra da će to za građane značiti još veću pravnu nesigurnost i neizvesnost.

„Ukoliko vlast, bez obzira koja je, želi da poštuje prava građana, zakon je bio dovoljno dobar. Međutim, oni ne žele ta prava da poštuju, smeta im zakon i sada će biti donet novi“, poručio je Vlajić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.