Vorgučić: Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine

Novinarka i urednica RTV KiM Zorica Vorgučić, opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu, kazala je da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko ...
Image

Komentarišući početak nemira, kaže da je u Čaglavici sve počelo dva dana ranije, ranjavanjem meštana srpske nacionalnosti.

„Što se Čaglavice tiče, sve je počelo dva dana ranije, 15. marta, kada je u večernjim časovima u selu ranjen srpski mladić Jovica Ivić. On je tada imao 18 godina. Sećam se, ja sam tada tek počela da radim, i mi smo krenuli da pratimo događaje, odnosno protest srednjoškolaca koji se održavao na mestu gde je Jovica ranjen. Nakon sat vremena smo čuli da je iz pravca Prištine krenula masa ljudi na Čaglavicu“, priseća se Vorgučić tih dana.

Dodaje da se prema nekim procenama radilo o 10.000 Albanaca koji su krenuli da se obračunaju sa tamošnjim Srbima.

Vide pogledajte ovde

„Bilo je izuzetno napeto. Pucalo se, ranjena su dvojica meštana ovog sela, dok je spaljeno desetak kuća. Dan je bio prilično haotičan. Mi smo slušali vesti koje su dolazile iz Kosovske Mitrovice, da se tamo puca i da su nemiri, a potom su se dešavali nemiri i u ostalim sredinama u kojima žive Srbi. Svi znamo kolike su posledice bile, koliko je Srba ubijeno, koliko je crkava i manastira spaljeno“, konstatuje Vorgučić.

Ona je navela da je sukob tog 16. marta trajao čitav dan, od ranih prepodnevnih sati, do kasno u noć, klada su došli pripadnici američkog KFOR-a i prekinuli sukobe.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.