Vrajoli: Kosovo da bude oprezno, problemi na severu su se gomilali decenijama

Izvršni direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije, Mentor Vrajoli, odluku kosovske vlade o odlaganju sprovođenja izdavanja izlazno/ulaznog dokumenta za nosioce srpskih ličnih karata ...
Image

„Mislim da je ono što se desilo očekivano, ali mora se pravilno upravljati situacijom, da se ne naseda na provokacije, već da se uzmu u obzir sve nijanse problema, u severnom delu decenijama se gomilaju problemi. Deo građana je izmanipulisan, drugi deo je primoran da se tako ponaša, jer institucije Kosova dugo nisu uspevale da spreče ove mehanizme koji su tamošnje građane Srbije držali neintegrisanim. Institucije Kosova moraju da budu oprezne, sama činjenica da je ovaj sporazum odložen za 30 dana pokazuje razboritost“, rekao je on.

Vrajoli je ocenio i da međunarodna zajednica ima jasnu sliku o tome šta se dešava na severu, jer su i sami prisutni u ovom delu Kosova.

„Međunarodna zajednica ima jasnu sliku šta se dešava na severu, pošto su tamo prisutni, tu su KFOR, EULEX, tako da ne treba previše da brinemo šta Srbija kaže. Uloga Srbije u destabilizaciji Kosova odnosi se i na balansiranje pozicije koju Srbija ima između Istoka i Zapada. Srbija nije zainteresovana da integracioni procesi Srba teku glatko. Interes Srbije i Rusije je da imamo ovakva destabilizujuća kretanja na Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

Vrajoli odnos međunarodne zajednice prema Kosovu vidi kao pozitivan, rekavši da se u poslednje vreme ne protive pravnim postupcima kosovskih institucija, a to se, prema njegovim rečima, dešavalo i ranije.

On je dalje naveo da bi trebalo da dođe do formiranja Zajednice srpskih opština, ali u okviru sugestija Ustavnog suda.

„Zavisi od pravnog prostora. Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, odluka Ustavnog suda je obavezujuća i formiranje Zajednice mora da se odvija u okviru sugestija Ustavnog suda i da ne ide dalje od zaključaka Ustavnog suda“, rekao je on.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.