Vučević: KFOR da ne dozvoli Prištini slanje policajaca albanske nacionalnosti na sever

Srpski ministar odbrane Miloš Vučević, izjavio je da je na Kosovu situacija napeta i izrazio nadu da neće doći do eskalacije. Istakao je da je KFOR sada bitan faktor, koji ne bi smeo da dozvoli ...
Image

Na pitanje kakve su bezbednosne procene, Vučević je rekao da se pažljivo prate i procenjuju svi potezi Prištine, koja suprotno Briselskom sporazumu pravi baze za specijalne policijske jedinice u četiri opštine na severu Kosova.

Sada kada su se Srbi povukli iz policije, napravljen je bezbednosni vakuum i dodatno je riskantna i komplikovana situacija, jer se postavlja pitanje ko će da obavlja sada te redovne, svakodnevne policijske aktivnosti, ukazao je Vučević.

„Nadam se da će KFOR i EULEX preuzeti tu ulogu, jer bi bilo jako opasno ako Priština odluči da pošalje pripadnike policije albanske nacionalnosti, s drugih delova Kosova na sever, da uđu u većinski srpske opštine“, kazao je on.

Vučević je naveo da Srbija nema problema sa bazama KFOR-a, jer su one u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 SB UN, ali ne može da prihvati da specijalna jedinica Kosovske policije pravi baze i demonstritra silu svaki dan na Jarinju, Brnjaku, Gazivodama…

„Nadam da neće biti okidača za eskalaciju, ali da mogu da vam to isključim – bilo bi neodgovorno i neozbiljno. Zaista ne znam šta još može da se desi, šta Kurtiju još može da padne na pamet“, rekao je Vučević.

On je dodao da predsednik Srbije Aleksandar Vućič razgovara sa svm relevantnim političkim činiocima međunarodne zajednice, dok je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović u svakodnevnom kontaktu sa komandantom KFOR-a.

Na pitanje postoje li čvrste garancije da će oni zaštiti Srbe ako dođe do problema, Vučević je rekao da veruje da hoće.

„Da vam kažem da ima čvrstih garancija, to ne mogu. To su sve politički neutralne izjave, u kontekstu poziva obe strane na uzdržanost, da nije dobro što su Srbi napustili institucije… Znamo da nije dobro, a šta drugo da radimo“, rekao je ministar.

Na konstataciju da su se pojavile informacije da se vojska grupiše kod administrativnih prelaza, Vučević je rekao da se Vojska Srbije kreće suvereno i slobodno po celoj teritoriji zemlje, obavlja vežbe i manevre.

Kaže i da su konstantno prisutni pokušaji špijuniranja i nadgledanja naše vojske, njenih jedinica, razmeštaja, snimanja vojnih projekata i kasarni.

„Od kada sam ministar odbrane to je konstanta, da pokušavaju da sa bespilotnim letelicama nadleću i snimaju vojne objekte, traže naše jedinice. Dolazimo do zaključka da njih interesuje razmeštaj jedinica Vojske Srbije“, konstatovao je Vučević.

Ministar odbrane je poručio da se Vojska Srbije ne sprema za rat, ali ima snagu, osposobljena je i pripremljena da izvrši svaki zadatak vrhovnog komandanta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.